Saját üdülőnél az üdülési hozzájárulás elszámolása

Kérdés: Hogyan kell elszámolni és könyvelni a saját üdülőben üdültetett munkavállalók üdülési hozzájárulását?
Részlet a válaszából: […] ...a felsorolt költségeket az egyes számlacsoportokon (számlákon) belül elkülönítetten könyvelni. Célszerű havonta, de legalább negyedévenként megállapítani a felsorolt költségek rész-, illetve együttes összegét, majd azokat a saját előállítású...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2018. április 26.

Saját konyhánál az étkezési hozzájárulás elszámolása

Kérdés: Hogyan kell elszámolni és könyvelni az étkezési hozzájárulást, ha a cégnél üzemi konyha van?
Részlet a válaszából: […] ...és egyértelmű adatszolgáltatás érdekében használni a 6., 7. számlaosztály kijelölt számláit is. Célszerű havonta, de legalább negyedévenként megállapítani a felsorolt költségek együttes értékét, azaz a saját konyhán történő étkeztetés...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2017. november 9.

Étkezési költségtérítés elszámolása

Kérdés: Társaságunk a telephelyén biztosítja az étkezési lehetőséget, amelyet egy külső cég szállít. Helyes-e az a gyakorlat, hogy a beérkező számla áfatartalmát teljes egészében visszaigényeljük, belső számlában kiszámlázzuk egy tételben a levont, illetve külön sorban az adómentes részt? Kötelező-e az egyének térítését leszámlázni? Ha nem, akkor az egyének térítését számlázatlan költségtérítésként könyvelnénk. Helyes-e az összevont számlázás? A fenti rendszert a helyi bérletekre is kérem értelmezni!
Részlet a válaszából: […] ...van szó,hanem a felmerült költségek ellenértékének a megtérítéséről, amelyet atársaságnak az alkalmazottak felé – egyedileg külön-külön – számláznia kell,jellemzően az áfa felszámításával. A hivatkozott előírások figyelembevétele mellett...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2007. január 11.

Munkahelyi étkeztetés

Kérdés: Kifőzdét üzemeltető cégnél az alkalmazottak természetbeni étkeztetése megvalósul. Van-e nyilvántartás vezetésén kívül egyéb kötelezettsége a cégnek? Kell-e étkezésre jogosító utalványt kiállítani, illetve vásárolni? A kifőzde könyvelésében hogyan szerepeljen az igénybe vett étkezés?
Részlet a válaszából: […] ...aSzámviteli Levelek 90. számában az 1848. kérdésre adott válaszban).A kifőzde üzemeltetési költségeit célszerű havonta, delegalább negyedévenként megállapítani, és a társaság alkalmazottai, illetve atérítést fizetők (a vendégek) által igénybe vett...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2006. május 11.

Termékben adott engedmény

Kérdés: A Számviteli Levelek 84. számában az 1734. kérdésben adott válaszban foglalkoztak a termékben adott engedménnyel. Sajnos nem világos számomra a számla kiállításának módja. Ügyfelünk törzsvásárlóinak – bizonyos forgalom elérése után – 1-1 cikket szeretne adni. A számlán szerepeltetni kell a raktárból szállítólevéllel kiadott és térítésmentesen átadott termék értékét is? Az utolsó sorban ezt az értéket mínusz előjellel kell feltüntetni? Vagy elegendő csak külön szövegben közölni a vevővel, hogy az utolsó tétel ingyenes? Ezzel csökkentve a fizetendő összeget?
Részlet a válaszából: […] ...tartalmazza az eredeti számla (számlák) szerinti ellenértéket ésáfát, pozitív előjellel a 10 db termék eredeti értékének tíz-tizenegyed részét,és egy új számla készül az 1 db termék átadásáról, amely ellenértékként azeredeti számla (számlák)...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2005. október 13.

Saját konyha üzemeltetése

Kérdés: Kapcsolódva a Számviteli Levelek 73. számában az 1518. kérdésre adott válaszhoz, sajátos problémánk van. Társaságunk – egy húsipari rt. – saját konyhát üzemeltet. A saját konyhánál saját előállítású termékeket is felhasznál. A saját dolgozók térítés nélkül kapnak napi egyszeri étkezést. A saját dolgozókon kívül térítési díj ellenében más vállalkozások alkalmazottai is étkezhetnek. Hogyan kell a kapcsolódó gazdasági eseményeket elszámolni?
Részlet a válaszából: […] ...személyi jellegű egyéb kifizetéseket az 55. számlacsoportban.A saját konyha üzemeltetési költségeit célszerű havonta, de legalább negyedévenként megállapítani, és a kérdező társaságnál a saját dolgozók, illetve a más vállalkozások alkalmazottai (a...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 16.

Étkezési hozzájárulás elszámolása a saját konyhánál

Kérdés: Hogyan kell elszámolni és könyvelni az étkezési hozzájárulást, ha az egyházi intézménynek saját konyhája van?
Részlet a válaszából: […] ...továbbá közvetlenül felmerült személyi jellegű egyéb kifizetéseiket az 55. számlacsoportban.Célszerű havonta, de legalább negyedévenként megállapítani a felsorolt költségek együttes összegét, amelyet nevezzünk a saját konyhán történő étkeztetés...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2003. december 11.