Munkahelyi étkeztetés saját konyhán

Kérdés: Konyhát is üzemeltető vendéglátó-ipari kft. alkalmazottai számára természetbeni juttatásként biztosítja a munkahelyi étkezést. Az egy dolgozó által elfogyasztott étel értékét úgy határozzák meg, hogy kiszámítják az egy adag elkészítéséhez felhasznált különböző nyersanyagok értékét, és ezt számolják el személyi jellegű egyéb kifizetésként. Helyes az így kiszámított önköltségi ár? Mi lesz az áfafizetés alapja, ha a kiszámított önköltségi ár a külsősök által fizetendő menüár 40-50%-a vagy 60-70%-a?
Részlet a válaszából: […] ...K 271, 467és T 271 – K 582). Mi legyen az áfafizetési kötelezettség alapja? A munkahelyiétkeztetés természetbeni juttatásnak minősül. Adómentes természetbeni juttatásaz Szja-tv. 1. számú mellékletének 8.17. pontja szerint a munkahelyiétkeztetésnek a havi 9000 forintot...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2006. március 16.

Saját konyha üzemeltetése

Kérdés: Kapcsolódva a Számviteli Levelek 73. számában az 1518. kérdésre adott válaszhoz, sajátos problémánk van. Társaságunk – egy húsipari rt. – saját konyhát üzemeltet. A saját konyhánál saját előállítású termékeket is felhasznál. A saját dolgozók térítés nélkül kapnak napi egyszeri étkezést. A saját dolgozókon kívül térítési díj ellenében más vállalkozások alkalmazottai is étkezhetnek. Hogyan kell a kapcsolódó gazdasági eseményeket elszámolni?
Részlet a válaszából: […] ...az Szja-tv. 1. számú mellékletének 8.17. pontja szerinti étkezési hozzájárulás összegét (amit külön könyvelni nem kell). Amennyiben az adómentes étkezési hozzájárulás összegét az 552. számlán elszámolt saját étkeztetési szolgáltatás költsége: a saját...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 16.

Étkezési hozzájárulás elszámolása a saját konyhánál

Kérdés: Hogyan kell elszámolni és könyvelni az étkezési hozzájárulást, ha az egyházi intézménynek saját konyhája van?
Részlet a válaszából: […] ...Szja-tv. 1. számú mellékletének 8.17. pontja alapján a természetbeni juttatások közül adómentes a munkáltató által természetben nyújtott étkezés értékéből legfeljebb havi 4000 forint. Ha az egyházi intézménynek saját konyhája van, akkor először meg kell állapítani...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2003. december 11.

Áfamérték-változások 2003. január 1-jétől

Kérdés: Széles ügyfélkörrel rendelkező könyvelőként szeretnénk pontos és teljes körű felvilágosítást kapni a 2003. január 1-jétől életbe lépő áfamérték-változásokról.
Részlet a válaszából: […] ...és csomagküldemények postai továbbítását, a postahivatali szolgáltatást és az egyéb postai szolgáltatást, amelyek továbbra is tárgyi adómentesek maradnak); a gazdasági tevékenységet segítő szolgáltatások közül a kutatás és kísérleti fejlesztés; település-...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2003. február 6.

Vendéglátás: üzemi konyha

Kérdés: Társaságoknál üzemi konyha működik. Üzleti partnereinket sok esetben az üzemi konyhában látjuk vendégül. A reprezentációval kapcsolatos áfát levonjuk. A szolgáltatott reprezentációról belső számlát készítünk, amely alapján a szolgáltatás értékét árbevételként számoljuk el a reprezentációs költségekkel szemben. A reprezentációs szolgáltatás után keletkezik-e áfafizetési kötelezettség?
Részlet a válaszából: […] ...1. számú mellékletének 8.17. pontja szerint a munkáltató által természetben nyújtott étkeztetés értékéből legfeljebb havi 2200 forint adómentes természetbeni juttatás. Ez azonban nem változtat a számviteli elszámolás fentiekben leírt módján.Az Áfa-tv. 9. §-a...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. augusztus 1.

Munkahelyi étkeztetés adóztatása

Kérdés: Saját üzemi konyhával rendelkezünk. A dolgozók, illetve a kívülállók a megállapított térítési díjat – számla alapján – megfizetik. Természetbeni juttatásként kell-e kezelni a munkahelyi étkeztetés költségeinek azon részét, amelyet a térítési díj nem fedez? Kell-e ezt számlázni? Van-e ez után áfa?
Részlet a válaszából: […] ...Minden más esetben a természetbeni juttatás növeli az adózás előtti eredményt.Az Szja-tv. 1. számú mellékletének 8.17. pontja alapján adómentes természetbeni juttatás a munkáltató által természetben nyújtott étkezés értékéből legfeljebb havi 2200 forint, vagy...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. május 3.