Saját üdülőnél az üdülési hozzájárulás elszámolása

Kérdés: Hogyan kell elszámolni és könyvelni a saját üdülőben üdültetett munkavállalók üdülési hozzájárulását?
Részlet a válaszából: […] ...a felhasznált anyagok értéke az 51. számlacsoportban,= az igénybe vett szolgáltatások költsége az 52. számlacsoportban,= a felmerült munkabér és járulékai az 54. és 56. számlacsoportban,= a közvetlenül felmerült személyi jellegű egyéb kifizetések az 55...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2018. április 26.

Étkezés vállalati üdülőben

Kérdés: Hogyan kell a vállalati üdülőben felszolgált étkezés költségeit elszámolni, számlázni? A társaság saját tulajdonú üdülőjében egyrészt szálláshelyet, másrészt az igénylőnek étkezést is kínál. Az étkezés úgy történik, hogy a közeli vendéglátótól megrendeljük az ebédet, amit ők kiszállítanak, az üdülőben csak az étel melegítése és felszolgálása történik. A reggelihez és a vacsorához mi vásároljuk meg az élelmiszert, amit adagolunk és felszolgálunk. Az üdülési díj külön-külön tartalmazza a szállás, illetve az étkezés díját. A szállást 15 százalékos áfakulccsal számlázzuk, de milyen kulccsal számlázzuk az étkezést?
Részlet a válaszából: […] ...költségeként kell elszámolni);b)az ételek melegítésével, felszolgálásával kapcsolatos költségek: az elszámolt közvetlen munkabér és a közvetlen bér járulékai, a közvetlenül felmerült személyi jellegű egyéb kifizetések, a fűtés, a világítás,...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 30.

Saját konyha üzemeltetése

Kérdés: Kapcsolódva a Számviteli Levelek 73. számában az 1518. kérdésre adott válaszhoz, sajátos problémánk van. Társaságunk – egy húsipari rt. – saját konyhát üzemeltet. A saját konyhánál saját előállítású termékeket is felhasznál. A saját dolgozók térítés nélkül kapnak napi egyszeri étkezést. A saját dolgozókon kívül térítési díj ellenében más vállalkozások alkalmazottai is étkezhetnek. Hogyan kell a kapcsolódó gazdasági eseményeket elszámolni?
Részlet a válaszából: […] ...a felhasznált anyagok értékét az 51. számlacsoportban,= az igénybe vett szolgáltatások költségeit az 52. számlacsoportban,= az elszámolt munkabért és a közvetlen bérek járulékait az 54-56. számlacsoportban,= a közvetlenül felmerült személyi jellegű egyéb kifizetéseket...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 16.

Étkezési hozzájárulás elszámolása a saját konyhánál

Kérdés: Hogyan kell elszámolni és könyvelni az étkezési hozzájárulást, ha az egyházi intézménynek saját konyhája van?
Részlet a válaszából: […] ...a felhasznált anyagok értékét az 51. számlacsoportban,= az igénybe vett szolgáltatások költségeit az 52. számlacsoportban,= az elszámolt munkabért és annak járulékait az 54., illetve az 56. számlacsoportban,= a közvetlenül felmerült személyi jellegű egyéb kifizetéseket...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2003. december 11.

Vendéglátás: üzemi konyha

Kérdés: Társaságoknál üzemi konyha működik. Üzleti partnereinket sok esetben az üzemi konyhában látjuk vendégül. A reprezentációval kapcsolatos áfát levonjuk. A szolgáltatott reprezentációról belső számlát készítünk, amely alapján a szolgáltatás értékét árbevételként számoljuk el a reprezentációs költségekkel szemben. A reprezentációs szolgáltatás után keletkezik-e áfafizetési kötelezettség?
Részlet a válaszából: […] ...felhasznált anyagok értékét az 51. számlacsoportban;= az igénybe vett szolgáltatások költségeit az 52. számlacsoportban;= az elszámolt munkabért és járulékait az 54., illetve az 56. számlacsoportban;= a közvetlenül felmerült személyi jellegű egyéb kifizetéseket az 55...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. augusztus 1.