Helyreállítási költségek tűzkár esetén

Kérdés: Az üzemi ingatlan leégett. A biztosító megtéríti a helyreállítás költségeit. Minden helyreállítási költség egyéb ráfordítás lesz? Előfordulhat felújítás is, mivel a helyreállítási költség meghaladja az ingatlan bekerülési értékének 50 százalékát? A biztosító egy mai helyreállítást térít, nem a nyilvántartási értéket. Lehet-e időbeli elhatárolás a felújításra eső résszel? Érinti-e az elszámolás a valós értéken történő nyilvántartást?
Részlet a válaszából: […] ...ingatlan oltásában részt vehettek a társaság dolgozói és kívülállók is (például tűzoltók). Saját dolgozók felmerült közvetlen munkabérét, annak járulékait, továbbá a tűzoltáshoz felhasznált anyagok (víz, poroltó stb.) bekerülési értékét elsődlegesen az 5...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2019. szeptember 26.

Meleg étel biztosítása

Kérdés: A cég a dolgozók részére megrendeli és kihozatja a meleg ételt. Erről a cég nevére készül a számla. Ebben az esetben hogyan kell elszámolni az étkeztetést? Milyen nyilvántartás szükséges?
Részlet a válaszából: […] ...egyéb kifizetések közöttkell elszámolni (könyvelési tétel: T 558 – K 1, 2, 3, 467, azaz anyagköltség,igénybe vett szolgáltatás, munkabér és járulékai, értékcsökkenési leírás,illetve ezek együttes összegére jutó fizetendő áfa).Nagyobb gondot jelent azonban az...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2008. március 20.

Étkezés vállalati üdülőben

Kérdés: Hogyan kell a vállalati üdülőben felszolgált étkezés költségeit elszámolni, számlázni? A társaság saját tulajdonú üdülőjében egyrészt szálláshelyet, másrészt az igénylőnek étkezést is kínál. Az étkezés úgy történik, hogy a közeli vendéglátótól megrendeljük az ebédet, amit ők kiszállítanak, az üdülőben csak az étel melegítése és felszolgálása történik. A reggelihez és a vacsorához mi vásároljuk meg az élelmiszert, amit adagolunk és felszolgálunk. Az üdülési díj külön-külön tartalmazza a szállás, illetve az étkezés díját. A szállást 15 százalékos áfakulccsal számlázzuk, de milyen kulccsal számlázzuk az étkezést?
Részlet a válaszából: […] ...költségeként kell elszámolni);b)az ételek melegítésével, felszolgálásával kapcsolatos költségek: az elszámolt közvetlen munkabér és a közvetlen bér járulékai, a közvetlenül felmerült személyi jellegű egyéb kifizetések, a fűtés, a világítás,...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 30.