Étkezési jegyek könyvelése

Kérdés: Vendéglátó-ipari kft. – amelyik egy nagyvállalat telephelyén működik, de utcáról látogathatják a vendégek – saját kibocsátású étkezési jegye­ket is ad ki. Ezeket számlázza az éttermet bérbe adó vállalatnak, amely az ellenértéket kifizeti, majd a dolgozók ebédeléskor beváltják a jegyeket. Más külső vendégek fizethetnek bankkártyával, SZÉP kártyával, egyéb étkezési utalvánnyal. Ezeket hogyan kell könyvelni?
Részlet a válaszából: […] ...adják. A munkavállalóknak történő átadáskor – az átvétel elismertetése mellett – kell az átadott étkezési jegyek ellenértékét a személyi jellegű egyéb kifizetések között elszámolni, az ellenérték 1,19-szeresét tekintve adóalapnak, megfizetni a 16...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2013. június 20.

Étkezési utalványok nyilvántartása

Kérdés: A dolgozóknak vásárolt, de még ki nem adott étkezési utalványokat a mérlegben a pénz­eszközök, a pénztár, csekk soron vagy a forgatási célú értékpapíroknál kell kimutatni?
Részlet a válaszából: […] ...utalványokat az ellenértékkéntkifizetett összegben az egyéb követelések között kell állományba venni(T 368 – K 381, 384), a személyi jellegű egyéb kifizetések között csak adolgozók részére történő átadás időpontjával, az átvétel...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2011. április 21.

Munkahelyi étkeztetés

Kérdés: Kifőzdét üzemeltető cégnél az alkalmazottak természetbeni étkeztetése megvalósul. Van-e nyilvántartás vezetésén kívül egyéb kötelezettsége a cégnek? Kell-e étkezésre jogosító utalványt kiállítani, illetve vásárolni? A kifőzde könyvelésében hogyan szerepeljen az igénybe vett étkezés?
Részlet a válaszából: […] ...alkalmazottaira jutó kifőzdeüzemeltetési költségeket,illetve az étkeztetés – alkalmazottakra jutó – közvetlen költségeit kell aszemélyi jellegű egyéb kifizetések között elszámolni:– saját előállítású eszközök aktivált értékeként, mint...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2006. május 11.

Munkahelyi étkeztetés

Kérdés: Tekinthető-e munkahelyi étkeztetésnek, ha egy pékséget is üzemeltető vállalkozás a dolgozók egy meghatározott körének a saját pékségében előállított termékekből juttat napi 200 Ft önköltségi értéken? Mi legyen a minimális dokumentálása ennek? Juttathat-e a dolgozók egy másik körének ugyanilyen értékben a saját konyháról (ez másik telephely) melegétkeztetést, vagy egységesnek kell lennie? Hogyan történik a számviteli elszámolás?
Részlet a válaszából: […] ...termékeket is, a saját konyháról biztosított melegétkeztetést is, függetlenülattól, hogy a számviteli elszámolásban a személyi jellegű egyéb kifizetésekközött a pékségben előállított termékek, illetve a biztosított...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2005. december 8.

Természetben nyújtott étkeztetés

Kérdés: Dolgozóinknak előfizetéses ebédjegyet vásárolunk a társaság nevére kiállított számlával minden hét első munkanapján egy közeli diákmenzán. Havi elszámolás keretében dolgozóink 2200 Ft-tal kevesebbet fizetnek be, ily módon számoljuk el a természetben nyújtott étkeztetést. Ha a teljes hónapban menzán étkeznek a dolgozók, a 2200 Ft-os térítés elszámolása megfelelő-e, vagy egyszerűbb dokumentálás is elég? (Ha egyszerűbb, az miből áll?)
Részlet a válaszából: […] ...nyújtott étkeztetést elszámolni. Az elszámolás bizonylata a diákmenza számlája, amely számla szerinti összeget kell elsődlegesen a személyi jellegű egyéb kifizetések között elszámolni (T 559 K 454), s amely összeget csökkentő tételként kell könyvelni a...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. július 18.