Saját konyhánál az étkezési hozzájárulás elszámolása

Kérdés: Hogyan kell elszámolni és könyvelni az étkezési hozzájárulást, ha a cégnél üzemi konyha van?
Részlet a válaszából: […] ...azt feltételeztük, hogy a cég által üzemeltetett üzemi konyhán csak a cég munkavállalói étkeznek, és az étkezésért nem fizetnek térítést.Ha a saját konyhán csak a cég munkavállalói étkeznek, és térítési díjat fizetnek, de a térítési díj nem fedezi...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2017. november 9.

Saját konyha üzemeltetése

Kérdés: Kapcsolódva a Számviteli Levelek 73. számában az 1518. kérdésre adott válaszhoz, sajátos problémánk van. Társaságunk – egy húsipari rt. – saját konyhát üzemeltet. A saját konyhánál saját előállítású termékeket is felhasznál. A saját dolgozók térítés nélkül kapnak napi egyszeri étkezést. A saját dolgozókon kívül térítési díj ellenében más vállalkozások alkalmazottai is étkezhetnek. Hogyan kell a kapcsolódó gazdasági eseményeket elszámolni?
Részlet a válaszából: […] ...akkor természetesen közvetlen önköltségen, de az eladási ár nem lehetne alacsonyabb, mint a piaci érték. Mivel a saját dolgozók térítési díj megfizetése nélkül kapják a napi egyszeri étkezést, jelen esetben a személyi jellegű egyéb kifizetések...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 16.

Étkezési hozzájárulás meleg étel házhoz szállítása esetén

Kérdés: Társaságunk – az arra igényt tartó dolgozók részére – meleg ebéddel szolgál, amit a meleg ételt házhoz szállító társaságtól szerzünk be, ez a társaság szállítja telephelyünkre. Az ételt a dolgozók a társaság étkezőjében fogyasztják el. A melegétel-szolgáltatásról hetenként számlát kap a társaság. Ez az Szja-tv. 1. sz. mellékletének 8.17. pontja alapján 6000 Ft-ig adómentes természetbeni juttatásnak minősül? Mi a helyzet akkor, ha az ételt dolgozóink a szolgáltató éttermében fogyasztják el?
Részlet a válaszából: […] ...számával való osztásával meghatározható az étkeztetés egy munkavállalóra jutó havi összege. Ha a munkavállaló ebből térít, akkor a térítéssel csökkentett összeget, ha nem térít, akkor az egy munkavállalót terhelő étkeztetési költség egyhavi összegét kell a...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. május 27.

Étkezési hozzájárulás elszámolása a saját konyhánál

Kérdés: Hogyan kell elszámolni és könyvelni az étkezési hozzájárulást, ha az egyházi intézménynek saját konyhája van?
Részlet a válaszából: […] ...a saját konyhát csak az egyházi intézmény (a működtető) dolgozói, alkalmazottai veszik igénybe, és a saját dolgozók, alkalmazottak térítést nem fizetnek, akkor a saját konyhán történő étkeztetés összes – fentiekben ismertetett – közvetlen költségével...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2003. december 11.