Lejárt szavatosságú cukrásztermékek

Kérdés: Cukrászda üzemeltetésénél mi a helyes eljárás azokkal az árukkal, amelyek szavatossága lejárt? Az áru csökkentett értéken sem adható el? Jelenleg ezek selejtezésre, megsemmisítésre kerülnek. A termékek bekerülési értéke (vásárolt a beszerzési értéken, saját gyártású süteményeknél azok bekerülési értékén) maradhat-e az elábén, illetve anyagköltségen (így az iparűzési adó alapját csökkenti), vagy mint egyéb ráfordítást kell kezelni? A beszerzett áruk és anyagok év közbeni beszerzéskor 5/8-ra kerülnek elszámolásra. Megfelelő megoldás-e az, ha a selejtezéskor a selejtezendő tételek visszakerülnek a 2-es számlaosztályba, és onnan a 86-ra kivezetésre?
Részlet a válaszából: […] ...előállítású cukrászsütemények közvetlen önköltségét – mint saját előállítású eszköz aktivált értékét – először a vásárolt áruk között állományba kell venni: T 261 – K 582, majd el kell számolni értékvesztésként: T 8661 – K 261. (Ez...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2017. március 23.
Kapcsolódó címkék:  

Vásárolt készletek selejtezése

Kérdés: Cégünk divatáru forgalmazásával foglalkozik. Sok termékünk egy idő után eladhatatlanná válik. Hogyan történik a selejtezés könyvelése, ha a cég az árubeszerzést közvetlenül az ELÁBÉ-ra számolja el, folyamatosan nem vezet készletnyilvántartást, a leltárkészletet év végén vezetjük át a 2. számlaosztályba? A készletselejtezésnek van-e társaságiadó-alapot módosító hatása? Keletkezik-e áfafizetési kötelezettség?
Részlet a válaszából: […] ...árunak a hulladékanyag-értékét,– a bekerülési érték és a csökkentett bekerülési érték(hulladékanyag-érték) különbözetét kell vásárolt áruk értékvesztésekéntelszámolni (könyvelési tétel: T 8693 – K 261);– a csökkentett bekerülési (hulladékanyag-)...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2005. szeptember 29.
Kapcsolódó címkék: