5 cikk rendezése:
1. cikk / 5 Eltérő mértékű étkezési hozzájárulás
Kérdés: A belföldi kft.-nek 20 alkalmazottja van. A munkahelyi étkeztetésüket a kft. úgy oldja meg, hogy kihordásos ebédet rendelhetnek. Két cég kínálatából választhatnak. A cégek hetenként adnak át a társaságnak számlát az ebédekről. Személyenként kigyűjtjük havonta, hogy ki mennyit, milyen értékben ebédelt, és abból 12 ezer forintot adómentes étkeztetésként kezelünk, az azt meghaladó összeget pedig leadózzuk. Vannak olyan munkavállalóink, akik nem így ebédelnek, ők utalványt kapnak 10 ezer forint értékben havonta, amelyből 6 ezer forintot adómentesként kezelünk, az azt meghaladó részt leadózzuk. Megfelelő-e ez a gyakorlat az adómentes étkeztetés elszámolásához?
2. cikk / 5 A gallonokban vásárolt víz
Kérdés: Egy középvállalkozás tonnaszámra vásárol vizet (palackos vizet, ásványvizet, esetleg gallonos tiszta vizet). A felhasználási cél azonban nem világos, a fogyasztás nem mérhető. Az adóhatóság a gallonos tiszta vizet megpróbálja természetbeni juttatásként értelmezni. A vezetékes víz és a gallonokban vásárolt víz között mi a különbség?
3. cikk / 5 Védőital
Kérdés: Kérem, ismertessék a védőitallal kapcsolatos adózási szabályokat!
4. cikk / 5 Rendezvények költségeinek közterhei
Kérdés: Társaságunk évente karácsonyi partit rendez munkavállalói részére. Itt a rendezvényszervezéstől a terembérleten át az étel-, italfogyasztásig, az előadóművészek díjazásáig, ajándékokig minden felmerül. Hasonló módon újévi koncertet szervezünk üzleti partnereink részére is. Milyen adóterhei vannak e rendezvényeknek?
5. cikk / 5 Munkahelyi étkeztetés adóztatása
Kérdés: Saját üzemi konyhával rendelkezünk. A dolgozók, illetve a kívülállók a megállapított térítési díjat – számla alapján – megfizetik. Természetbeni juttatásként kell-e kezelni a munkahelyi étkeztetés költségeinek azon részét, amelyet a térítési díj nem fedez? Kell-e ezt számlázni? Van-e ez után áfa?