Mintaboltban lévő készlet értékelése

Kérdés: Cégünk mintaboltjában saját termelésű péksüteményt és árut (üdítő, cukrászsütemények) árusít, valamint saját konyhát üzemeltet, ahol a vásárolt alapanyagokból hideg-, illetve melegkonyhai ételt készítenek helybeli fogyasztásra. Ezeknek a norma szerinti elszámolása szinte lehetetlen. Önök már adtak választ arra az esetre, ha kétféle csoport van a mintaboltokban, de mi a helyes számviteli elszámolás ebben az esetben?
Részlet a válaszából: […] ...(az árrést) is.Nyilvánvaló, hogy ezen értékbeni nyilvántartásokba a növekedéseket folyamatosanfel kell vezetni, a csökkenéseket (az értékesítés adatait) pedig időszakonként(10 naponként, de legalább havonta) kell megállapítani. Ehhez leltározni kell...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2007. május 17.

Készletek selejtezésének mértéke

Kérdés: Termelőüzem anyag-, illetve árukészletét (százalék vagy összeg megjelölésével) milyen mértékben selejtezheti saját hatáskörben?
Részlet a válaszából: […] ...szakmai előírás stb.), eredeti rendeltetésének nem megfelelő, vagy megrongálódott, feleslegessé vált, valószínűleg felhasználásra, értékesítésre nem kerülő készleteknél – az egyedi minősítés alapján – a mérlegkészítéskor, illetve a minősítés...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. január 31.

Készletek, készletváltozások bizonylatolása

Kérdés: Kereskedelmi tevékenységet folytató kft. saját varrodát üzemeltet. Milyen mélységben, hogyan kell az anyag, a készáru mozgását bizonylatolni? Közvetlen önköltség-elszámolásnál szükséges-e az áruféleségenkénti elszámolás?
Részlet a válaszából: […] ...a felhasználás helyszínére, a termelőüzembe szállított) anyagok – viszonylag rövid időn belül – felhasználásra, az áruk pedig értékesítésre kerülnek.Amennyiben a kérdés mögött az van, hogy a beszerzett anyagot közvetlenül a varrodába szállítják, és...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. július 26.