Lakás üdülés céljára

Kérdés: Cégünk vásárolt egy lakásként bejegyzett ingatlant a Balaton partján. Az ingatlan 48 m2, összesen másfél szoba. Az ingatlant üdülőként szeretnénk használni, de – szerintünk – nem felel meg a 173/2003. Korm. rendeletben foglaltaknak. Hogyan kell az üdültetés és üzemeltetés költségeit elszámolni? Kinek kell adóznia és mennyit, illetve milyen jogcímen? Az ingatlanba vásárolt eszközök, anyagok áfáját nem igényeltük vissza.
Részlet a válaszából: […] ...terv szerinti értékcsökkenési leírását, azok javításának, karbantartásának, az ágyneműk mosatásának stb. költségeit,– az étkeztetés, az étel-ital, a főzés stb. költségeit.A felsoroltak számlázott ellenértékét áfával növelten kell...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2014. június 19.

Üzletpolitikai célból adott ingyenes szolgáltatásnyújtás

Kérdés: A cég ingyenesen biztosít alaptevékenységi körében szervezett előadásokon való részvételt vevőinek, akik a cég meghatározott kiadványait megvásárolják. A cél az üzleti forgalom erősítése, a piaci versenyhelyzet kezelése. Hogyan kell elbírálni adózási szempontból ezt az ingyenes szolgáltatást? Kell-e számlázni? Ha kell, adhat-e ügyfeleinek e körben 100 százalékos engedményt? Ez hogyan érinti az adóalapot és az adókat?
Részlet a válaszából: […] ...A/13. pontja.)Ha a társaságok vezetői, alkalmazottai részére tartottelőadásokon egyéb szolgáltatásokat is nyújtanak (például étkeztetést), akkorezen szolgáltatás az egyes meghatározott juttatások közé tartozik, aszolgáltatást – áfát is magában foglaló...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2011. április 21.

Étkezési utalvány vásárlásának áfája

Kérdés: Az étkezési utalványok vásárlásakor felmerült kezelési költség általános forgalmi adója visszaigényelhető-e?
Részlet a válaszából: […] ...utalvány vásárlására nyilvánvalóan azért kerül sor,hogy a dolgozók étkeztetéséhez ilyen módon járuljanak hozzá. Ebben az esetben abeszerzés nem továbbértékesítési céllal történik, illetve azt nem ellenértékfejében juttatják az alkalmazottaknak, ezért...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2007. április 19.

Munkahelyi étkeztetés saját konyhán

Kérdés: Konyhát is üzemeltető vendéglátó-ipari kft. alkalmazottai számára természetbeni juttatásként biztosítja a munkahelyi étkezést. Az egy dolgozó által elfogyasztott étel értékét úgy határozzák meg, hogy kiszámítják az egy adag elkészítéséhez felhasznált különböző nyersanyagok értékét, és ezt számolják el személyi jellegű egyéb kifizetésként. Helyes az így kiszámított önköltségi ár? Mi lesz az áfafizetés alapja, ha a kiszámított önköltségi ár a külsősök által fizetendő menüár 40-50%-a vagy 60-70%-a?
Részlet a válaszából: […] ...választ azzal kell kezdeni, hogy a saját konyhán történőétkeztetés költségeinek meghatározásánál nem elegendő csak az elkészítéshezfelhasznált különböző nyersanyagok értékét számításba venni, kalkulálni kell asaját konyha üzemeltetésének (tárgyi...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2006. március 16.