Vendéglátás nyersanyagának nyilvántartása

Kérdés: A vendéglátóegységeinknél a felhasznált nyersanyagokat az árukészletek között tartjuk nyilván. Helyes-e gyakorlatunk? A különböző szakkönyvekben – e témában – egymástól teljesen eltérő álláspontokkal találkozunk.
Részlet a válaszából: […] ...elkészítéséhez felhasznált anyagokat árukészletnek. Ugyanígy helytelen árukészletnek tekinteni a saját üzemi konyha részére vásárolt étkeztetési anyagokat...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. október 25.
Kapcsolódó címkék:    

2001. évi nyitómérleg, 2001. évi éves beszámoló bázisadatai

Kérdés: A számviteli törvény változásai miatt hogyan történjen a 2001. évi nyitótételek könyvelése? Milyen rendezőtételeket kell könyvelni? Kell-e rendezőmérleg? Hogyan lehet a 2000. évi mérleg záróadatait, a 2000. évi eredménykimutatás tárgyévi adatait a megváltozott sémának, tartalomnak megfeleltetni?
Részlet a válaszából: […] ...azok számszerűsített adatait, kihatásait a kiegészítő melléklet tartalmazza.A hivatkozott előírások összevetése alapján a következtetés: a folytonosság a számviteli alapelv azon követelménye, hogy "az üzleti év nyitóadatainak meg kell egyezniük az előző...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. február 22.
Kapcsolódó címkék: