Munkahelyi étkeztetés

Kérdés: Kifőzdét üzemeltető cégnél az alkalmazottak természetbeni étkeztetése megvalósul. Van-e nyilvántartás vezetésén kívül egyéb kötelezettsége a cégnek? Kell-e étkezésre jogosító utalványt kiállítani, illetve vásárolni? A kifőzde könyvelésében hogyan szerepeljen az igénybe vett étkezés?
Részlet a válaszából: […] ...foglaló -fogyasztói áron kell számításba venni, bár a számviteli elszámolásokban azt nemfogyasztói áron kell könyvelni.A kifőzde üzemeltetésének (működtetésének, fenntartásának),a kifőzdében történő étkeztetésnek a költségeit elsődlegesen az 5...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2006. május 11.

Étkezési hozzájárulás meleg étel házhoz szállítása esetén

Kérdés: Társaságunk – az arra igényt tartó dolgozók részére – meleg ebéddel szolgál, amit a meleg ételt házhoz szállító társaságtól szerzünk be, ez a társaság szállítja telephelyünkre. Az ételt a dolgozók a társaság étkezőjében fogyasztják el. A melegétel-szolgáltatásról hetenként számlát kap a társaság. Ez az Szja-tv. 1. sz. mellékletének 8.17. pontja alapján 6000 Ft-ig adómentes természetbeni juttatásnak minősül? Mi a helyzet akkor, ha az ételt dolgozóink a szolgáltató éttermében fogyasztják el?
Részlet a válaszából: […] ...házhoz szállító cégnek ezen időszakra az ételekért és a házhoz szállításért fizetett öszszeg, továbbá az étkező fenntartásának, üzemeltetésének, valamint az étkezéshez szükséges eszközök költségei együttes összegének az igénybe vevő munkavállalók...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. május 27.

Vendéglátás: üzemi konyha

Kérdés: Társaságoknál üzemi konyha működik. Üzleti partnereinket sok esetben az üzemi konyhában látjuk vendégül. A reprezentációval kapcsolatos áfát levonjuk. A szolgáltatott reprezentációról belső számlát készítünk, amely alapján a szolgáltatás értékét árbevételként számoljuk el a reprezentációs költségekkel szemben. A reprezentációs szolgáltatás után keletkezik-e áfafizetési kötelezettség?
Részlet a válaszából: […] ...jellegű egyéb kifizetések között elszámolni természetben nyújtott étkeztetés, illetve reprezentáció címén.A saját üzemi konyha üzemeltetésének (működtetésének, fenntartásának), továbbá az étkeztetésnek a költségeit elsődlegesen az 5....[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. augusztus 1.