Szakképzési hozzájárulás elszámolása

Kérdés: Cégünk szakképzési hozzájárulásra kötelezett, amelynek háromféle módon tesz eleget: saját munkavállaló képzése, fejlesztés, gyakorlati képzés. Hogyan kell ezeket a tételeket könyvelni és kiszámolni?
Részlet a válaszából: […] ...általmeghatározott bérköltség, a szakképzési hozzájárulás mértéke a bérköltség 1,5százaléka. A szakképzési hozzájárulást az üzleti évre kell megállapítani. Ezlesz a bruttó kötelezettség.Az előbbiek szerint meghatározható az az összeg, amelyet akérdésben...A...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2008. április 3.

Ajándékként átadott eszközök

Kérdés: Gyógyszer-nagykereskedelemmel foglalkozó cégünk a következő eszközöket adja át ingyenesen promóciós céllal, ajándékként: könyv (kis értékű), hűtőszekrény, faxkészülék, orvosi segédeszközök (pl. vérnyomásmérő, digitális hőmérő) és egyszer használatos tesztek (adott gyógyszer hatékonyságának mérésére). Az ajándékozottak: hol intézmények, hol gazdasági társaságok, hol magánszemélyek. Hogyan történik ezek elszámolása és adózása 2006. szeptember 1-jét megelőzően és azt követően, milyen változás van 2007. január 1-jétől? Számviteli elszámolás
Részlet a válaszából: […] ...is avállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek minősül.Itt utalnunk kell arra, ha az ajándékozás az ajándékozóüzleti tevékenységével összefüggő üzleti kapcsolatok keretében történik (ez akérdésből nem állapítható meg), akkor a...Az...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2007. február 22.

Vendéglátás: üzemi konyha

Kérdés: Társaságoknál üzemi konyha működik. Üzleti partnereinket sok esetben az üzemi konyhában látjuk vendégül. A reprezentációval kapcsolatos áfát levonjuk. A szolgáltatott reprezentációról belső számlát készítünk, amely alapján a szolgáltatás értékét árbevételként számoljuk el a reprezentációs költségekkel szemben. A reprezentációs szolgáltatás után keletkezik-e áfafizetési kötelezettség?
Részlet a válaszából: […] ...italokat az 51. számlacsoportban;= az elszámolt munkabért és járulékait az 54., illetve az 56. számlacsoportban stb.Legkésőbb az üzleti év végével meg kell állapítani ezek együttes összegét, amit nevezzünk a saját üzemi konyhán természetben nyújtott étkeztetés....[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. augusztus 1.