Szakképzési hozzájárulás elszámolása

Kérdés: Cégünk szakképzési hozzájárulásra kötelezett, amelynek háromféle módon tesz eleget: saját munkavállaló képzése, fejlesztés, gyakorlati képzés. Hogyan kell ezeket a tételeket könyvelni és kiszámolni?
Részlet a válaszából: […] ...– támogatással csökkentett – költségeit (a felsorolásnem teljes!) a számviteli előírások szerint beszerzésként, illetve az 5.számlaosztályban a megfelelő költségnemnél kell – elkülönítetten – elszámolni.A tárgyévben így elszámolt költségekről tételes...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2008. április 3.

Munkahelyi étkeztetés

Kérdés: Kifőzdét üzemeltető cégnél az alkalmazottak természetbeni étkeztetése megvalósul. Van-e nyilvántartás vezetésén kívül egyéb kötelezettsége a cégnek? Kell-e étkezésre jogosító utalványt kiállítani, illetve vásárolni? A kifőzde könyvelésében hogyan szerepeljen az igénybe vett étkezés?
Részlet a válaszából: […] ...kifőzde üzemeltetésének (működtetésének, fenntartásának),a kifőzdében történő étkeztetésnek a költségeit elsődlegesen az 5. Költségnemekszámlaosztály megfelelő költségnemszámláin kell elszámolni (részletesen aSzámviteli Levelek 90. számában az 1848.......[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2006. május 11.

Építési-szerelési munkák önköltsége norma alapján

Kérdés: Az Szt. 62. §-ának (2) bekezdése szerint a befejezetlen termelés előállítási értéke, közvetlen önköltsége lehet a norma szerinti közvetlen önköltség is. Ez a módszer alkalmazható a befejezetlen építési-szerelési munkák közvetlen önköltségének megállapítására is?
Részlet a válaszából: […] ...(nem része a saját építési-szerelési munkának), azaz elismert, elfogadott összegben igénybe vett szolgáltatás költségeként az 5.számlaosztályban elszámolásra került, de azt még nem számlázták tovább, akkorannak értékével – külön tételben – a befejezetlen....[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2005. március 31.

Saját konyha üzemeltetése

Kérdés: Kapcsolódva a Számviteli Levelek 73. számában az 1518. kérdésre adott válaszhoz, sajátos problémánk van. Társaságunk – egy húsipari rt. – saját konyhát üzemeltet. A saját konyhánál saját előállítású termékeket is felhasznál. A saját dolgozók térítés nélkül kapnak napi egyszeri étkezést. A saját dolgozókon kívül térítési díj ellenében más vállalkozások alkalmazottai is étkezhetnek. Hogyan kell a kapcsolódó gazdasági eseményeket elszámolni?
Részlet a válaszából: […] ...étkeztetés költségeibőltevődik össze.A saját konyha üzemeltetésének (működtetésének, fenntartásának) költségeit elsődlegesen az 5. Költségnemek számlaosztály megfelelő számláin kell elszámolni: a saját konyha tárgyi eszközeinek (beleértve a konyhaépületet is).....[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 16.