Mintaboltban lévő készlet értékelése

Kérdés: Cégünk mintaboltjában saját termelésű péksüteményt és árut (üdítő, cukrászsütemények) árusít, valamint saját konyhát üzemeltet, ahol a vásárolt alapanyagokból hideg-, illetve melegkonyhai ételt készítenek helybeli fogyasztásra. Ezeknek a norma szerinti elszámolása szinte lehetetlen. Önök már adtak választ arra az esetre, ha kétféle csoport van a mintaboltokban, de mi a helyes számviteli elszámolás ebben az esetben?
Részlet a válaszából: […] ...üdítő, cukrászsütemények jólelkülöníthetők (azaz nem lehet összekeverni azokat). Természetesen mind a sajáttermelésű péksüteményekről, mind az árukról legalább értékbeni nyilvántartástszükséges vezetni fogyasztói áron, de kimutatva a...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2007. május 17.

Készleteltérések rendezése

Kérdés: Hogyan kell elszámolni a vásárolt és a saját termelésű készletek leltározása során megállapított készleteltérések értékét? Ha az eltérés egy része nyilvántartási, elszámolási hibára vezethető vissza, hogyan kell helyesen könyvelni?
Részlet a válaszából: […] ...akkor az eltéréseket és azok okait jegyzőkönyvbe kell foglalni, majd helyesbítő bizonylatok kiállításával kell a leltár szerinti értékre helyesbíteni a könyv (a nyilvántartás) szerinti értéket a megfelelő költségszámlával, a saját termelésű...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. február 14.

Készletek, készletváltozások bizonylatolása

Kérdés: Kereskedelmi tevékenységet folytató kft. saját varrodát üzemeltet. Milyen mélységben, hogyan kell az anyag, a készáru mozgását bizonylatolni? Közvetlen önköltség-elszámolásnál szükséges-e az áruféleségenkénti elszámolás?
Részlet a válaszából: […] ...a szolgáltatások nyújtása során fognak felhasználni").Az új Szt. 69. §-ának (2) bekezdése csak közvetetten utal arra, hogy a készletekről mennyiségi nyilvántartás vezetése nem kötelező. Ezen előírás az egyszerűsítés jegyében született, és abból indult ki, hogy...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. július 26.