Reklámként póló, sapka átadása

Kérdés: A nagykereskedelmi cég kizárólagos forgalmazója egy olasz épületgépészeti termékeket gyártó cégnek. A magyar cég folyamatosan oktatást tart a továbbforgalmazók, a mérnökök és szerelők részére. Az előadásokra a meghívó a magyar cég honlapján, mindenki számára elérhető módon található. Akik ezeket az előadásokat meghallgatják, kapnak egy pólót és egy sapkát, amelyre az olasz cég neve, logója van hímezve. A gyártó olasz cég ragaszkodik ahhoz, hogy a termékeit úgy reklámozzák, hogy a szerelők olyan ruházatban legyenek, amire az olasz cég logója hímezve van. Egyéb reklámköltsége nincs. A személyes meggyőzés, illetve a pontos szakmai tájékoztatás érdekében az ügyfeleket a magyar cég elviszi a gyártóhoz, gyártás közben mutatja be a termékeket. Milyen költségként lehet ezeket a gazdasági eseményeket elszámolni? Reklámként, reprezentációként, adóköteles természetbeni juttatásként?
Részlet a válaszából: […] ...elszámolása lehetséges az Szja-tv. 1. számú melléklete 8.14.pontja alapján.Az áfaelszámolás szempontjából, ha a pólók, sapkák egyedi -áfát is magában foglaló – bekerülési értéke (növelve azt a hímzés egy pólóra,sapkára jutó bekerülési értékének...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2010. december 2.

Munkahelyi étkeztetés

Kérdés: Kifőzdét üzemeltető cégnél az alkalmazottak természetbeni étkeztetése megvalósul. Van-e nyilvántartás vezetésén kívül egyéb kötelezettsége a cégnek? Kell-e étkezésre jogosító utalványt kiállítani, illetve vásárolni? A kifőzde könyvelésében hogyan szerepeljen az igénybe vett étkezés?
Részlet a válaszából: […] ...aSzámviteli Levelek 90. számában az 1848. kérdésre adott válaszban).A kifőzde üzemeltetési költségeit célszerű havonta, delegalább negyedévenként megállapítani, és a társaság alkalmazottai, illetve atérítést fizetők (a vendégek) által igénybe vett...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2006. május 11.

Saját konyha üzemeltetése

Kérdés: Kapcsolódva a Számviteli Levelek 73. számában az 1518. kérdésre adott válaszhoz, sajátos problémánk van. Társaságunk – egy húsipari rt. – saját konyhát üzemeltet. A saját konyhánál saját előállítású termékeket is felhasznál. A saját dolgozók térítés nélkül kapnak napi egyszeri étkezést. A saját dolgozókon kívül térítési díj ellenében más vállalkozások alkalmazottai is étkezhetnek. Hogyan kell a kapcsolódó gazdasági eseményeket elszámolni?
Részlet a válaszából: […] ...személyi jellegű egyéb kifizetéseket az 55. számlacsoportban.A saját konyha üzemeltetési költségeit célszerű havonta, de legalább negyedévenként megállapítani, és a kérdező társaságnál a saját dolgozók, illetve a más vállalkozások alkalmazottai (a...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 16.