Utalványok kezelési költsége

Kérdés: A 3078. számú kérdésre adott válaszuk alapján az étkezési utalvány vásárlásakor felmerült kezelési költség áfája nem vonható le. Az étkezési utalványra vonatkozó szabályokat kell-e alkalmazni egyéb vásárolt utalványokhoz (üdülési csekk, ajándékutalvány, iskolakezdési utalvány, tüzelőutalvány stb.) kapcsolódó kezelési költség áfája tekintetében is?
Részlet a válaszából: […] ...a természetbeni juttatás igénybevételének a járulékos költsége. Az Áfa-tv. 70. §-a szerint a járulékos költségek beletartoznak az adó alapjába. Az Áfa-tv. 124. §-a (2) bekezdésének g) pontja szerint a vendéglátó-ipari szolgáltatást (az étkezési...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2007. november 22.

Étkezési utalvány vásárlásának áfája

Kérdés: Az étkezési utalványok vásárlásakor felmerült kezelési költség általános forgalmi adója visszaigényelhető-e?
Részlet a válaszából: […] ...a természetbeni juttatás igénybevételének a járulékos költsége. Az Áfa-tv. 70. §-a szerint a járulékos költségek beletartoznak az adó alapjába. Az Áfa-tv. 124. §-a (2) bekezdésének g) pontja szerint a vendéglátó-ipari szolgáltatást (az étkezési...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2007. április 19.

Könyvelés devizában – adó megállapítása

Kérdés: Devizában történő könyvvezetés esetén hogyan kell az egyes adóbevallásokhoz szükséges átváltást megoldani? Minden egyes számlát az analitikában forintra kell az adott adójogszabály alapján átszámítani? Vagy elégséges az időszak utolsó napján érvényes árfolyammal forintosítani főkönyvi számlaszámonként?
Részlet a válaszából: […] ...(1) bekezdése szerint: Ha az adóalapjának megállapításához szükséges ellenértéket külföldi fizetőeszközbenfejezték ki, akkor az adó alapjának forintban történő megállapításakor– az Áfa-tv. 19. §-a szerint halasztásra jogosultadóalanynak a...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2007. április 5.

Munkahelyi étkeztetés saját konyhán

Kérdés: Konyhát is üzemeltető vendéglátó-ipari kft. alkalmazottai számára természetbeni juttatásként biztosítja a munkahelyi étkezést. Az egy dolgozó által elfogyasztott étel értékét úgy határozzák meg, hogy kiszámítják az egy adag elkészítéséhez felhasznált különböző nyersanyagok értékét, és ezt számolják el személyi jellegű egyéb kifizetésként. Helyes az így kiszámított önköltségi ár? Mi lesz az áfafizetés alapja, ha a kiszámított önköltségi ár a külsősök által fizetendő menüár 40-50%-a vagy 60-70%-a?
Részlet a válaszából: […] A választ azzal kell kezdeni, hogy a saját konyhán történőétkeztetés költségeinek meghatározásánál nem elegendő csak az elkészítéshezfelhasznált különböző nyersanyagok értékét számításba venni, kalkulálni kell asaját konyha üzemeltetésének (tárgyi eszközei...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2006. március 16.