Utókalkulációval történő önköltségszámítás

Kérdés:

Az Szt. 14. §-ának (7) bekezdése meghatározza, hogy mikor, milyen esetben kötelező a saját előállítású termékek, végzett szolgáltatások közvetlen önköltségét az utókalkuláció módszerével megállapítani. Hogyan kell ezt értelmezni és megvalósítani a szolgáltatások esetében, különös tekintettel arra, hogy a szolgáltatások többsége az üzleti éven belül kezdődik és fejeződik be?

Részlet a válaszából: […] ...megválasztott számlái képezik az önköltségszámítás hátterét.Célszerű figyelemmel lenni a következőkre:Meg kell határozni, hogy az adott szolgáltatás végzése során jellemzően mit tekintenek– közvetlen anyagnak (a szolgáltatás nyújtásához szükséges alkatrésznek),....[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2023. december 14.

Lakás üdülés céljára

Kérdés: Cégünk vásárolt egy lakásként bejegyzett ingatlant a Balaton partján. Az ingatlan 48 m2, összesen másfél szoba. Az ingatlant üdülőként szeretnénk használni, de – szerintünk – nem felel meg a 173/2003. Korm. rendeletben foglaltaknak. Hogyan kell az üdültetés és üzemeltetés költségeit elszámolni? Kinek kell adóznia és mennyit, illetve milyen jogcímen? Az ingatlanba vásárolt eszközök, anyagok áfáját nem igényeltük vissza.
Részlet a válaszából: […] ...gyűjteni kell, azokat nem lehet a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülteknek tekinteni. Így azok összegével a társasági adó adóalapjának megállapítása során az adózás előtti eredményt növelni kell.Ha a szóban forgó ingatlan (épület) már üdülőnek......[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2014. június 19.

Szt. 2005. évi változásai II.

Kérdés: A Számviteli Levelek 96. számában az 1959. kérdésre adott válaszban olvastam, hogy az Szt. 2005. évi változásai között vannak olyan változások is, amelyek az esetenként vitatott kérésekre adnak pontosító, kiegészítő rendelkezést. Melyek ezek?
Részlet a válaszából: […] ...az 1959. ésaz 1960. kérdésekre, a Számviteli Levelek 97. számában az 1978. kérdésre, aSzámviteli Levelek 100. számában a 2048. kérdésre adott válaszokban. A még nem érintett változások a következők:1. Összevont (konszolidált) éves beszámolóAz Szt. módosítása...ú...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2005. március 3.

Saját konyha üzemeltetése

Kérdés: Kapcsolódva a Számviteli Levelek 73. számában az 1518. kérdésre adott válaszhoz, sajátos problémánk van. Társaságunk – egy húsipari rt. – saját konyhát üzemeltet. A saját konyhánál saját előállítású termékeket is felhasznál. A saját dolgozók térítés nélkül kapnak napi egyszeri étkezést. A saját dolgozókon kívül térítési díj ellenében más vállalkozások alkalmazottai is étkezhetnek. Hogyan kell a kapcsolódó gazdasági eseményeket elszámolni?
Részlet a válaszából: […] ...hogy a könyvviteli nyilvántartásokban elkülönítsék a saját dolgozók részére, illetve más vállalkozások alkalmazottai részére adott étkeztetéshez felhasznált saját előállítású termékek közvetlen önköltségét és azok piaci értékét. Ha az elkülönítés...A...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 16.