Vendéglátó-ipari szolgáltatás feltételei

Kérdés: Egyik ügyfelünk vendéglátó-ipari tevékenységet folytat, ennek keretében pékárutermékeket is értékesít, amelyet helyben sütnek. A pék­árut a vállalkozó papírzacskóban adja át a vevőknek, akik vagy elviszik, vagy a vendéglátó-ipari egységben lehetőséget kapnak a helyben fogyasztásra, igénybe véve a helyiségben lévő asztalt, széket, esetleg mosdót stb. Kérdésünk az, hogy ez utóbbi esetben – amikor helyben fogyasztják el a terméket – milyen áfamértéket kell alkalmazni: 18 vagy 25%-osat?
Részlet a válaszából: […] ...biztosítása,azok leszedése – nem kapcsolják. Amennyiben az értékesített termék megfelel azÁfa-tv. 3/A. melléklet szerinti kedvezményes adózású termékeinek, akkor a 18százalékos adómértéket lehet...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2011. november 17.
Kapcsolódó címke:

Munkahelyi étkeztetés adóztatása

Kérdés: Saját üzemi konyhával rendelkezünk. A dolgozók, illetve a kívülállók a megállapított térítési díjat – számla alapján – megfizetik. Természetbeni juttatásként kell-e kezelni a munkahelyi étkeztetés költségeinek azon részét, amelyet a térítési díj nem fedez? Kell-e ezt számlázni? Van-e ez után áfa?
Részlet a válaszából: […] ...vannak a vállalkozással.A társaságiadó-kötelezettség megállapításakor nem kell e természetbeni juttatás értékével növelni az adózás előtti eredményt, ha a magánszemély a vállalkozással munkaviszonyban áll, illetve vezető tisztségviselője,...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. május 3.