Meleg étel biztosítása

Kérdés: A cég a dolgozók részére megrendeli és kihozatja a meleg ételt. Erről a cég nevére készül a számla. Ebben az esetben hogyan kell elszámolni az étkeztetést? Milyen nyilvántartás szükséges?
Részlet a válaszából: […] ...és dologi költségeit is) a személyi jellegű egyéb kifizetések közöttkell elszámolni (könyvelési tétel: T 558 – K 1, 2, 3, 467, azaz anyagköltség,igénybe vett szolgáltatás, munkabér és járulékai, értékcsökkenési leírás,illetve ezek együttes összegére...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2008. március 20.

Káresemény utáni javítási költségek elszámolása

Kérdés: A kérdés a Számviteli Levelek 108. számában a 2203. kérdésre adott válaszhoz kapcsolódik. Nem értjük, hogy az Szt. 81. §-ának (2) bekezdéséből miért következik egyértelműen, hogy káresemény csak nem a vállalkozás eszközeivel kapcsolatosan merülhet fel. Véleményünk szerint, a hivatkozott § b) pontja tartalmazza a nem a vállalkozás eszközeiben bekövetkezett kárt, hiszen megtéríteni kártérítésként csak azt lehet. Az a) pontban szerintünk a káresemény a társaság eszközeiben keletkezhet, és azok helyreállítási költségeit – a törvényi előírásból következően – társaságunk eddig ráfordításként könyvelte. Számunkra a válasz nem kielégítő, és nem fogadható el a magyarázat alapján sem. Ezért kérjük annak felülvizsgálatát, a válasz további törvényi értelmezéssel történő alátámasztását!
Részlet a válaszából: […] ...számlakeretre vonatkozó előírása [160. §(3) bekezdésnek a) pontja] alapján az 5. számlaosztály tartalmazza aköltségnemeket: az anyagköltséget, az igénybe vett szolgáltatás költségeit, azegyéb szolgáltatások költségeit, a bérköltséget, a személyi...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2006. szeptember 28.

Étkezés vállalati üdülőben

Kérdés: Hogyan kell a vállalati üdülőben felszolgált étkezés költségeit elszámolni, számlázni? A társaság saját tulajdonú üdülőjében egyrészt szálláshelyet, másrészt az igénylőnek étkezést is kínál. Az étkezés úgy történik, hogy a közeli vendéglátótól megrendeljük az ebédet, amit ők kiszállítanak, az üdülőben csak az étel melegítése és felszolgálása történik. A reggelihez és a vacsorához mi vásároljuk meg az élelmiszert, amit adagolunk és felszolgálunk. Az üdülési díj külön-külön tartalmazza a szállás, illetve az étkezés díját. A szállást 15 százalékos áfakulccsal számlázzuk, de milyen kulccsal számlázzuk az étkezést?
Részlet a válaszából: […] ...értékcsökkenési leírásuk);c) a reggelihez, a vacsorához beszerzett élelmiszer számlázott – áfa nélküli – bekerülési értéke anyagköltségként;d) a reggeli, a vacsora adagolásával, felszolgálásával kapcsolatos költségek: az elszámolt közvetlen munkabér és...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 30.

Vendéglátás: üzemi konyha

Kérdés: Társaságoknál üzemi konyha működik. Üzleti partnereinket sok esetben az üzemi konyhában látjuk vendégül. A reprezentációval kapcsolatos áfát levonjuk. A szolgáltatott reprezentációról belső számlát készítünk, amely alapján a szolgáltatás értékét árbevételként számoljuk el a reprezentációs költségekkel szemben. A reprezentációs szolgáltatás után keletkezik-e áfafizetési kötelezettség?
Részlet a válaszából: […] ...eszközeinek terv szerinti értékcsökkenését az 57. számlacsoportban, egy éven belül elhasználódó eszközeinek bekerülési értékét anyagköltségként az 51. számlacsoportban;= felhasznált anyagok értékét az 51. számlacsoportban;= az igénybe vett...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. augusztus 1.

2001. évi nyitómérleg, 2001. évi éves beszámoló bázisadatai

Kérdés: A számviteli törvény változásai miatt hogyan történjen a 2001. évi nyitótételek könyvelése? Milyen rendezőtételeket kell könyvelni? Kell-e rendezőmérleg? Hogyan lehet a 2000. évi mérleg záróadatait, a 2000. évi eredménykimutatás tárgyévi adatait a megváltozott sémának, tartalomnak megfeleltetni?
Részlet a válaszából: […] ...bevételek sorból--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------05. Anyagköltség 05. Anyagköltség 06. Igénybe vett szolgáltatások értéke ...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. február 22.

Közvetített szolgáltatás az iparűzési adónál

Kérdés: A 2001. évtől a helyi iparűzési adó alapjának meghatározásakor a közvetített szolgáltatások értékével csökkenthető a nettó árbevétel. Milyen kritériumai vannak annak, hogy egy szolgáltatás értéke, mint közvetített szolgáltatás, figyelembe vehető legyen az adóalap megállapításakor?
Részlet a válaszából: […] ...további feltétel az is, hogy csak akkor vehető igénybe, ha az adott költségelemmel eladott áruk beszerzési értéke vagy anyagköltség címén az adóalany nettó árbevételét nem csökkentette. Egy adott költség ugyanis mindig csak egy jogcímen csökkentheti...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. január 25.