Termék-előállítás költségeinek könyvelése

Kérdés: Kis forgalmú kft. hús és húskészítmények kiskereskedelme mellett húsfeldolgozással, -tartósítással, húskészítmények előállításával is foglalkozik. A termék előállításához beszerzett alapanyagokat anyagköltségként (az 511. számlán), az értékesítéshez beszerzett termékeket az eladott áruk beszerzési értékeként (elábéként a 814. számlán) számolja el. Év közben a készletszámlákra nem könyvelünk. Év végén a leltár alapján történik a készletre vétel. Év közben a saját előállítású termékeket kell-e könyvelni? A költség a beszerzéskor vagy az értékesítéskor jelenik meg? A 6-7. számlaosztályt nem használják. Az előállított saját termelésű termék 1-2 nap alatt elfogy (a kis mennyiség miatt).
Részlet a válaszából: […] ...félkész és késztermékek előállításához, továbbá ahúsfeldolgozáshoz, a tartósításhoz beszerzett termékeket azok felhasználásakoranyagköltségként kell elszámolni. Mivel év közben mennyiségi és értékbeninyilvántartást nem vezetnek, a beszerzéskor...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2011. május 5.
Kapcsolódó címke:

2001. évi nyitómérleg, 2001. évi éves beszámoló bázisadatai

Kérdés: A számviteli törvény változásai miatt hogyan történjen a 2001. évi nyitótételek könyvelése? Milyen rendezőtételeket kell könyvelni? Kell-e rendezőmérleg? Hogyan lehet a 2000. évi mérleg záróadatait, a 2000. évi eredménykimutatás tárgyévi adatait a megváltozott sémának, tartalomnak megfeleltetni?
Részlet a válaszából: […] ...bevételek sorból–-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------05. Anyagköltség 05. Anyagköltség 06. Igénybe vett szolgáltatások értéke ...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. február 22.
Kapcsolódó címkék: