Tiszteletjegyek áfája

Kérdés: Cégünk kulturális intézmény, ahol a különféle művészeti előadások alkalmával bizonyos mennyiségű tiszteletjegyet is kibocsátanak az egyébként nem ingyenes rendezvényre. Ezen tiszteletjegyek áfatartalma kérdéses számomra. Milyen számítási mód alapján kellene meghatározni a tiszteletjegyekre fordított kiadásokat? (Nem csak a fellépő költsége a tényleges költség!) A tényleges költséget kell a személyi jellegű egyéb kifizetések közé könyvelni, melyik költségszámláról mennyit?
Részlet a válaszából: […] ...művészek fellépési díja és annak járulékai tartoznak, de idesorolandó a fellépés helyének terv szerinti értékcsökkenési leírása, bérleti díja, a rendező, az elő­adásokon közreműködők, takarítók stb. díja és annak járuléka is. Több előadás szervezése...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2014. június 19.

Lakás bérbeadása térítés nélkül

Kérdés: Ha a társaság a saját ingatlant bérbe adja egyik tulajdonosának ingyenesen, akkor erre a természetbeni juttatás szabályait kell alkalmazni? Milyen más vonzata van a cég vagy esetleg a magánszemély oldaláról?
Részlet a válaszából: […] ...járulékalapot képező jövedelmet juttat. Vizsgálandó továbbá azis, hogy a szóban forgó juttatást (az ingyenes ingatlanbérletet) nem atulajdonos valamely tevékenységének (például személyes közreműködésének) vagymás kötelezettségvállalásának,...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2008. március 6.

Munkahelyi étkeztetés saját konyhán

Kérdés: Konyhát is üzemeltető vendéglátó-ipari kft. alkalmazottai számára természetbeni juttatásként biztosítja a munkahelyi étkezést. Az egy dolgozó által elfogyasztott étel értékét úgy határozzák meg, hogy kiszámítják az egy adag elkészítéséhez felhasznált különböző nyersanyagok értékét, és ezt számolják el személyi jellegű egyéb kifizetésként. Helyes az így kiszámított önköltségi ár? Mi lesz az áfafizetés alapja, ha a kiszámított önköltségi ár a külsősök által fizetendő menüár 40-50%-a vagy 60-70%-a?
Részlet a válaszából: […] ...nyersanyagok értékét számításba venni, kalkulálni kell asaját konyha üzemeltetésének (tárgyi eszközei amortizációjának, bérletidíjának, a fűtés, világítás, takarítás, karbantartás, javítás) költségeivel is,továbbá az elkészítés személyi...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2006. március 16.