Saját konyha üzemeltetése

Kérdés: Kapcsolódva a Számviteli Levelek 73. számában az 1518. kérdésre adott válaszhoz, sajátos problémánk van. Társaságunk – egy húsipari rt. – saját konyhát üzemeltet. A saját konyhánál saját előállítású termékeket is felhasznál. A saját dolgozók térítés nélkül kapnak napi egyszeri étkezést. A saját dolgozókon kívül térítési díj ellenében más vállalkozások alkalmazottai is étkezhetnek. Hogyan kell a kapcsolódó gazdasági eseményeket elszámolni?
Részlet a válaszából: […] ...T 552 – K 261; a saját előállítású termék piaci értéke és közvetlen önköltsége közötti különbözet elszámolása rendkívüli bevételként: T 552 – K 9891; a piaci érték alapján számított áfa elszámolása: T552 – K 467.Ezt követően meg kell határozni...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 16.

Önköltségszámítás norma alapján

Kérdés: Az Szt. 62. §-ának (2) bekezdése szerint a saját termelésű készleteknél az előállítási költség lehet a norma szerinti közvetlen önköltség, a befejezetlen termelés norma szerinti közvetlen önköltsége pedig a félkész termék, a késztermék norma szerinti közvetlen önköltségéből a teljesítési fok alapján arányosítással is meghatározható. De hogyan kell a norma szerinti közvetlen önköltséget meghatározni? Milyen feltételei vannak? A norma szerinti közvetlen önköltség meghatározásának módszerével a szakirodalomban még nem találkoztam.
Részlet a válaszából: […] ...(a készültségi fokot) a tényleges műszaki teljesítmény alapján, alapvetően a ténylegesen elvégzett munkák normaigényének figyelembevételével kell meghatározni és írásban dokumentálni. A már elvégzett munkák így kiszámított teljesítési fokával...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 2.

Étkezési hozzájárulás elszámolása a saját konyhánál

Kérdés: Hogyan kell elszámolni és könyvelni az étkezési hozzájárulást, ha az egyházi intézménynek saját konyhája van?
Részlet a válaszából: […] ...3 százalék munkaadói járulékot megfizetni. (A dolgozók, alkalmazottak által fizetett térítési díj áfa nélküli összegét árbevételként kell elszámolni.)Amennyiben a saját konyhát nemcsak a működtető intézmény (vállalkozás) dolgozói, alkalmazottai...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2003. december 11.

Vendéglátás: üzemi konyha

Kérdés: Társaságoknál üzemi konyha működik. Üzleti partnereinket sok esetben az üzemi konyhában látjuk vendégül. A reprezentációval kapcsolatos áfát levonjuk. A szolgáltatott reprezentációról belső számlát készítünk, amely alapján a szolgáltatás értékét árbevételként számoljuk el a reprezentációs költségekkel szemben. A reprezentációs szolgáltatás után keletkezik-e áfafizetési kötelezettség?
Részlet a válaszából: […] ...kérdésre adandó válasz előtt a számviteli elszámolás szabályait kell tisztázni. Belső számla alapján ugyanis nem lehet árbevételt elszámolni, még a reprezentáció esetében sem.Az Szt. 3. §-a (7) bekezdésének 3. pontja szerint a személyi jellegű egyéb...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. augusztus 1.

Jóléti és kulturális költségek elszámolása

Kérdés: 2001-től a személyi jellegű egyéb kifizetések tartalma kibővült, többek között a jóléti és kulturális költségekkel is. Szövetkezetünk saját üdülőt üzemeltet, annak költségei hogyan számolandók el a személyi jellegű egyéb kifizetések között?
Részlet a válaszából: […] ...kulturális költségek számlán. (A dolgozók által megtérített összeget – mint közvetített szolgáltatást – számlázni kell és árbevételként elszámolni.)A saját üdülő üzemeltetésének (működtetésének, fenntartásának) költségeit elsődlegesen az 5...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. december 6.
1
2