Felszolgálási díj (szervizdíj) adózása, számvitele

Kérdés:

A szervizdíjat az adott társaság nem különíti el pénztárgépében, az 5%-os és 27%-os szolgáltatással együtt kerül rögzítésre. A pénztárgépben hogy kell elkülöníteni a szervizdíjat, hogy kimutatható legyen? Külön kell regisztert nyitni az 5%-os és 27%-os szervizdíjra? Számvitelileg és adóvonzata tekintetében miként kell kezelni a szervizdíjat bevétel oldalon, valamint a dolgozóknak történő kifizetése tekintetében? Hogyan kell könyvelni a kapott és kifizetésre váró szervizdíjat az adott társaság könyveiben havonta? Milyen analitikával lehetséges a szervizdíj alátámasztása?

Részlet a válaszából: […] ...címen kimutatott árbevétellel azonos összegben: T 5592 – K 4798.– A felszolgálási díjból a társadalombiztosítási járulék levonása, bevallása felszolgálónként: T 4798 – K 463-11.– A kifizetendő felszolgálási díj: T 4798 – K 381.A KSH munkaügyi statisztika szerint...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2023. szeptember 28.
Kapcsolódó címke:

Munkahelyi étkeztetés adóztatása

Kérdés: Saját üzemi konyhával rendelkezünk. A dolgozók, illetve a kívülállók a megállapított térítési díjat – számla alapján – megfizetik. Természetbeni juttatásként kell-e kezelni a munkahelyi étkeztetés költségeinek azon részét, amelyet a térítési díj nem fedez? Kell-e ezt számlázni? Van-e ez után áfa?
Részlet a válaszából: […] ...lényegesen (a bírói gyakorlatot is figyelembe véve: 40 százalékot meghaladó mértékben) alacsonyabb árat fizetnek, a munkáltatónak áfabevallásában adóalapként nem a dolgozóktól beszedett térítési díjat, hanem az étkezés áfa nélküli forgalmi értékét...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. május 3.