Mintaboltban lévő készlet értékelése

Kérdés: Cégünk mintaboltjában saját termelésű péksüteményt és árut (üdítő, cukrászsütemények) árusít, valamint saját konyhát üzemeltet, ahol a vásárolt alapanyagokból hideg-, illetve melegkonyhai ételt készítenek helybeli fogyasztásra. Ezeknek a norma szerinti elszámolása szinte lehetetlen. Önök már adtak választ arra az esetre, ha kétféle csoport van a mintaboltokban, de mi a helyes számviteli elszámolás ebben az esetben?
Részlet a válaszából: […] ...előállítási közvetlenönköltségén. Ha a helybelifogyasztás nem a mintaboltban, hanem a saját konyhán történik, annakelszámolása, bizonylatolása a saját konyhához kell, hogy kapcsolódjon, és nem amintabolthoz. Természetesen a saját konyha elszámoltatására akkor...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2007. május 17.

Készleteltérések rendezése

Kérdés: Hogyan kell elszámolni a vásárolt és a saját termelésű készletek leltározása során megállapított készleteltérések értékét? Ha az eltérés egy része nyilvántartási, elszámolási hibára vezethető vissza, hogyan kell helyesen könyvelni?
Részlet a válaszából: […] ...– könyvelését ismertetjük – főbb készletcsoportonként – a következőkben:Vásárolt anyagok készletmozgás bizonylatolásának elmulasztásából, esetleg a kétszeres bizonylatolásból adódó eltérések: T 51 – K 21-22, illetve T 21-22 – K...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. február 14.

Készletek, készletváltozások bizonylatolása

Kérdés: Kereskedelmi tevékenységet folytató kft. saját varrodát üzemeltet. Milyen mélységben, hogyan kell az anyag, a készáru mozgását bizonylatolni? Közvetlen önköltség-elszámolásnál szükséges-e az áruféleségenkénti elszámolás?
Részlet a válaszából: […] A saját varrodában felhasznált vásárolt termékek az új Szt. 28. §-a (2) bekezdésének c) pontja alapján az anyagok közé tartoznak ("amelyeket az értékesítendő termékek előállítása vagy a szolgáltatások nyújtása során fognak felhasználni").Az új Szt. 69. §-ának...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. július 26.