Saját konyhánál az étkezési hozzájárulás elszámolása

Kérdés: Hogyan kell elszámolni és könyvelni az étkezési hozzájárulást, ha a cégnél üzemi konyha van?
Részlet a válaszából: […] ...akkor a következők szerint indokolt eljárni:– a munkavállalók által fizetett térítési díjat, mint az étkeztetési szolgáltatás ellenértékét, az áfával csökkentett összegben árbevételként kell elszámolni: T 381, 3613 – K 91-92, 467;– meg kell nézni, hogy...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2017. november 9.

Lakás üdülés céljára

Kérdés: Cégünk vásárolt egy lakásként bejegyzett ingatlant a Balaton partján. Az ingatlan 48 m2, összesen másfél szoba. Az ingatlant üdülőként szeretnénk használni, de – szerintünk – nem felel meg a 173/2003. Korm. rendeletben foglaltaknak. Hogyan kell az üdültetés és üzemeltetés költségeit elszámolni? Kinek kell adóznia és mennyit, illetve milyen jogcímen? Az ingatlanba vásárolt eszközök, anyagok áfáját nem igényeltük vissza.
Részlet a válaszából: […] ...az ágyneműk mosatásának stb. költségeit,– az étkeztetés, az étel-ital, a főzés stb. költségeit.A felsoroltak számlázott ellenértékét áfával növelten kell költségként elszámolni. A bérként kifizetett összegeket terhelő járulékokat is a...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2014. június 19.

Hajóvásárlás adóterhei

Kérdés: Gazdasági társaságnál magánszemélytől a Balatonra hajót vásárolna, amelyet tréningek megtartására, ügyfelek fogadására és természetesen munkatársainak az üdülésére is használna. Milyen adókötelezettséget keletkeztetne a fenti tevékenység?
Részlet a válaszából: […] ...a társaság ügyfeleinek – a tevékenységgel összefüggő -fogadása), de szolgálhatja a vállalkozási tevékenységet azzal is, ha ellenértékfejében mások részére tréninget, továbbképzést szerveznek, vagy a hajótbérbeadás útján hasznosítják. A...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2010. december 16.

Munkahelyi étkeztetés saját konyhán

Kérdés: Konyhát is üzemeltető vendéglátó-ipari kft. alkalmazottai számára természetbeni juttatásként biztosítja a munkahelyi étkezést. Az egy dolgozó által elfogyasztott étel értékét úgy határozzák meg, hogy kiszámítják az egy adag elkészítéséhez felhasznált különböző nyersanyagok értékét, és ezt számolják el személyi jellegű egyéb kifizetésként. Helyes az így kiszámított önköltségi ár? Mi lesz az áfafizetés alapja, ha a kiszámított önköltségi ár a külsősök által fizetendő menüár 40-50%-a vagy 60-70%-a?
Részlet a válaszából: […] ...(T 552 – K 467). A munkahelyi étkeztetés áfatartamára az Áfa-tv. 22. §-a (6)bekezdésének előírásából is következtethetünk: az ellenérték helyett azértékesített termék, nyújtott szolgáltatás adó nélküli, az adófizetésikötelezettség...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2006. március 16.

Vendéglátás: üzemi konyha

Kérdés: Társaságoknál üzemi konyha működik. Üzleti partnereinket sok esetben az üzemi konyhában látjuk vendégül. A reprezentációval kapcsolatos áfát levonjuk. A szolgáltatott reprezentációról belső számlát készítünk, amely alapján a szolgáltatás értékét árbevételként számoljuk el a reprezentációs költségekkel szemben. A reprezentációs szolgáltatás után keletkezik-e áfafizetési kötelezettség?
Részlet a válaszából: […] ...a) pontja alapján: szolgáltatásnyújtásnak minősül, ha az adóalany a terméket – gazdasági tevékenysége köréből kivonva – ellenérték nélkül más használatába adja, feltéve hogy a terméknek és annak alkotórészeinek beszerzéséhez, kitermeléséhez...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. augusztus 1.