Betanulás költségei és azok adóterhei

Kérdés: Nyugat-dunántúli székhelyű termelő cég új gyárüzemet épít Kelet-Magyarországon. Az ott felvételre kerülő dolgozóit a székhelyen tanítja be. A betanulás helyén bérelt lakásokban helyezné el a betanulás idejére a dolgozókat. A lakásbérlettel kapcsolatban: Hogyan számolja el ezt ebben az esetben a cég, és milyen nyilvántartási kötelezettsége van a cégnek a lakásokkal kapcsolatban? Mire kell figyelnie, ha magánszemélytől béreli a szálláshelyet, illetve ha vállalkozótól vagy cégtől? A rezsit a lakásokkal kapcsolatban: villany, víz, kábelantenna, közös költség, fűtés stb. hogyan célszerű elszámolnia, mivel ezek a dolgozók kiküldetésüket töltik a betanulás időszaka alatt? Továbbá a belföldi kiküldetésre alkalmazható szabályok itt is élnek-e?
Részlet a válaszából: […] ...és az étkezésiköltségek. Az utazási költségek elszámolása különböző módon történhet.Abban az esetben, ha az utazási jegy ellenértékét térítik meg amagánszemélynek, akkor ezt a magánszemély jövedelmének megállapításánál nemkell figyelembe venni....[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2007. június 28.

Étkezési költségtérítés elszámolása

Kérdés: Társaságunk a telephelyén biztosítja az étkezési lehetőséget, amelyet egy külső cég szállít. Helyes-e az a gyakorlat, hogy a beérkező számla áfatartalmát teljes egészében visszaigényeljük, belső számlában kiszámlázzuk egy tételben a levont, illetve külön sorban az adómentes részt? Kötelező-e az egyének térítését leszámlázni? Ha nem, akkor az egyének térítését számlázatlan költségtérítésként könyvelnénk. Helyes-e az összevont számlázás? A fenti rendszert a helyi bérletekre is kérem értelmezni!
Részlet a válaszából: […] ...költségtérítést fizethet azalkalmazottaknak, fordított esetben azonban nem költségtérítésről van szó,hanem a felmerült költségek ellenértékének a megtérítéséről, amelyet atársaságnak az alkalmazottak felé – egyedileg külön-külön – számláznia...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2007. január 11.

Munkahelyi étkeztetés saját konyhán

Kérdés: Konyhát is üzemeltető vendéglátó-ipari kft. alkalmazottai számára természetbeni juttatásként biztosítja a munkahelyi étkezést. Az egy dolgozó által elfogyasztott étel értékét úgy határozzák meg, hogy kiszámítják az egy adag elkészítéséhez felhasznált különböző nyersanyagok értékét, és ezt számolják el személyi jellegű egyéb kifizetésként. Helyes az így kiszámított önköltségi ár? Mi lesz az áfafizetés alapja, ha a kiszámított önköltségi ár a külsősök által fizetendő menüár 40-50%-a vagy 60-70%-a?
Részlet a válaszából: […] ...(T 552 – K 467). A munkahelyi étkeztetés áfatartamára az Áfa-tv. 22. §-a (6)bekezdésének előírásából is következtethetünk: az ellenérték helyett azértékesített termék, nyújtott szolgáltatás adó nélküli, az adófizetésikötelezettség...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2006. március 16.