Adómentes személyi jellegű egyéb kifizetések

Kérdés: Az eredeti kérdést a Számviteli Levelek 409. számában a 7987. kérdés tartalmazza, emiatt azt itt nem ismételjük meg. Az alábbi válasz csak az adómentes személyi jellegű egyéb kifizetésekre vonatkozik.
Részlet a válaszából: […] ...csoportos személyszállítás költségeit sem a személyi jellegű egyéb kifizetések között szerepeltetjük, azok bekerülési értékét az igénybe vett szolgáltatások költségei között mutatjuk ki (T 526, 466 – K 454).Ha a kifizető üzletpolitikai (reklám-) céllal a...tos...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2019. augusztus 29.

Ajándékként átadott eszközök

Kérdés: Gyógyszer-nagykereskedelemmel foglalkozó cégünk a következő eszközöket adja át ingyenesen promóciós céllal, ajándékként: könyv (kis értékű), hűtőszekrény, faxkészülék, orvosi segédeszközök (pl. vérnyomásmérő, digitális hőmérő) és egyszer használatos tesztek (adott gyógyszer hatékonyságának mérésére). Az ajándékozottak: hol intézmények, hol gazdasági társaságok, hol magánszemélyek. Hogyan történik ezek elszámolása és adózása 2006. szeptember 1-jét megelőzően és azt követően, milyen változás van 2007. január 1-jétől? Számviteli elszámolás
Részlet a válaszából: […] ...január 1-jétől, hogy a megajándékozottnál atérítés nélkül átvett eszközt piaci értéken kell állományba venni, a térítésnélkül igénybe vett szolgáltatást is piaci értéken kell költségként elszámolnia rendkívüli bevételekkel szemben. Egyebekben nincs változás.....[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2007. február 22.

Saját konyha üzemeltetése

Kérdés: Kapcsolódva a Számviteli Levelek 73. számában az 1518. kérdésre adott válaszhoz, sajátos problémánk van. Társaságunk – egy húsipari rt. – saját konyhát üzemeltet. A saját konyhánál saját előállítású termékeket is felhasznál. A saját dolgozók térítés nélkül kapnak napi egyszeri étkezést. A saját dolgozókon kívül térítési díj ellenében más vállalkozások alkalmazottai is étkezhetnek. Hogyan kell a kapcsolódó gazdasági eseményeket elszámolni?
Részlet a válaszából: […] ...azok piaci értékét. Ha az elkülönítés tételesen nem oldható meg, akkor a saját dolgozók és a más vállalkozások alkalmazottai által igénybe vett ételadagok arányában kell arányosítással a megosztást elvégezni.A saját konyhán történő étkeztetés közvetlen költsége...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 16.