Termék-előállítás költségeinek könyvelése

Kérdés: Kis forgalmú kft. hús és húskészítmények kiskereskedelme mellett húsfeldolgozással, -tartósítással, húskészítmények előállításával is foglalkozik. A termék előállításához beszerzett alapanyagokat anyagköltségként (az 511. számlán), az értékesítéshez beszerzett termékeket az eladott áruk beszerzési értékeként (elábéként a 814. számlán) számolja el. Év közben a készletszámlákra nem könyvelünk. Év végén a leltár alapján történik a készletre vétel. Év közben a saját előállítású termékeket kell-e könyvelni? A költség a beszerzéskor vagy az értékesítéskor jelenik meg? A 6-7. számlaosztályt nem használják. Az előállított saját termelésű termék 1-2 nap alatt elfogy (a kis mennyiség miatt).
Részlet a válaszából: […] ...A készletre vételi értéknek magában kell foglalnia atermék-előállításhoz felhasznált anyagok bekerülési értékét, az előállításhozigénybe vett szolgáltatások értékét, a termék-előállítást végzők közvetlenbérét és annak járulékait. Célszerű a készletre.....[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2011. május 5.
Kapcsolódó címke:

2001. évi nyitómérleg, 2001. évi éves beszámoló bázisadatai

Kérdés: A számviteli törvény változásai miatt hogyan történjen a 2001. évi nyitótételek könyvelése? Milyen rendezőtételeket kell könyvelni? Kell-e rendezőmérleg? Hogyan lehet a 2000. évi mérleg záróadatait, a 2000. évi eredménykimutatás tárgyévi adatait a megváltozott sémának, tartalomnak megfeleltetni?
Részlet a válaszából: […] ... Anyagköltség 05. Anyagköltség 06. Igénybe vett szolgáltatások értéke 06. Igénybe vett anyagjellegű ...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. február 22.
Kapcsolódó címkék: