Műtrágya-előállítás iparűzésiadó-alapjának meghatározása

Kérdés: Társaságunk egy vállalkozóval szerződést kötött műtrágyák bérmunkában történő előállítására. A beszerzett alapanyagokat változatlan formában adjuk át gyártásra, oly módon, hogy a tulajdonjog társaságunké marad. A vállalkozó az átadott alapanyagokat előre kidolgozott receptúrák alapján, szigorú technológiai előírások betartása mellett összekeveri oly módon, hogy az összekeverés után egy új termék jön létre, amelyet mennyiségi elszámolás után átad társaságunknak. Így az előállított új termékek tulajdonjoga is a társaságunké. Az új termékek előállításáért társaságunk bérmunkadíjat fizet. Mikor járunk el helyesen az iparűzési adó alapjának meghatározásakor? Ha a bérgyártásra változatlan formában átadott alapanyagok értékével és a bérmunkadíj összegével az áruk értékét megnöveljük, és az új terméket ezen a megnövelt értéken vesszük nyilvántartásba áruként, majd értékesítéskor számoljuk el elábéként? Ha a számlázott bérmunkadíjat anyagjellegű szolgáltatásként könyveljük, az átadott alapanyagok értékét anyagköltségként számoljuk el, majd az anyagköltség és a szolgáltatási díj összevonásával kapott önköltségen saját termelésű készletként készletre vesszük, és mint saját termelésű készletet értékesítjük?
Részlet a válaszából: […] ...műtrágyát pedig (az anyagköltség és az igénybe vett szolgáltatások költségei együttes összegében) – mint saját előállítású – késztermékként veszik állományba (azt nem lehet áruként kimutatni, azt nem vásárolták!). Ez esetben a műtrágya értékesítésekor...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2017. június 15.

Termék-előállítás költségeinek könyvelése

Kérdés: Kis forgalmú kft. hús és húskészítmények kiskereskedelme mellett húsfeldolgozással, -tartósítással, húskészítmények előállításával is foglalkozik. A termék előállításához beszerzett alapanyagokat anyagköltségként (az 511. számlán), az értékesítéshez beszerzett termékeket az eladott áruk beszerzési értékeként (elábéként a 814. számlán) számolja el. Év közben a készletszámlákra nem könyvelünk. Év végén a leltár alapján történik a készletre vétel. Év közben a saját előállítású termékeket kell-e könyvelni? A költség a beszerzéskor vagy az értékesítéskor jelenik meg? A 6-7. számlaosztályt nem használják. Az előállított saját termelésű termék 1-2 nap alatt elfogy (a kis mennyiség miatt).
Részlet a válaszából: […] ...a választ, és igazoljukvissza azt, hogy a kérdésben leírtak lényegében a vonatkozó előírásokkalösszhangban vannak.A félkész és késztermékek előállításához, továbbá ahúsfeldolgozáshoz, a tartósításhoz beszerzett termékeket...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2011. május 5.

Elsődleges költséghely-költségviselő költségelszámolás: saját boltban vásárolt és saját előállítású termék értékesítése

Kérdés: Saját boltunkban vásárolt és saját előállítású terméket egyaránt értékesítünk, mennyiségi nyilvántartást vezetünk. Hogyan kell könyvelni, ha elsődlegesen a 6-7. számlaosztályokban könyvelünk, és az eredménykimutatást forgalmiköltség-eljárással készítjük el?
Részlet a válaszából: […] ...áron történő nyilvántartásnál mind a vásárolt, mind a saját előállítású termékekre két-két számlát kell megnyitni a 25. Késztermékek, illetve a 26. Kereskedelmi áruk számlacsoportokban például a következők szerint: 254. Késztermékek eladási áron 255...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. május 9.

Saját termelésű készlet a saját boltban

Kérdés: A saját boltban kizárólag saját előállítású terméket árusítanak. Hogyan, milyen értéken kell azt kimutatni? És mi a teendő, ha az 2000. december 31-én már az árukészletben szerepelt?
Részlet a válaszából: […] ...saját termelésű készleteket a saját boltban is saját termelésű készletként (általában késztermékként) kell kimutatni. Ez érdemi változás 2000-hez képest, ezért részletesebb indokolást igényel.A 2000. december 31-ig hatályos régi Szt. 2. számú mellékletének 5....[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. február 22.