Saját termelésű készlet a saját boltban

Kérdés: Az új Szt. 78. §-a szerint nem szabad az eladott áruk beszerzési értékében kimutatni a saját kereskedelmi egységbe kiszállított, saját termelésű készletek értékét. Hogyan számoljuk el a saját pékségünk által termelt termékek kiskereskedelmi egységeinkbe kiszállított értékét, hiszen ott más termékeket is értékesítenek? Az egységek elszámoltatása az általuk átvett áruk értékével történik, amelybe a saját termelésű áru is beletartozik.
Részlet a válaszából: […] ...boltonként indokolt a 26. Kereskedelmi áruk számlacsoportban megnyitni= a 264. Áruk eladási áron és= a 265. Áruk árrése számlákat, a 25. Késztermékek számlacsoportban pedig= a 254. Késztermékek eladási áron = a 255. Késztermékek árrése számlákat.A bolt részére...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. március 28.

Készleteltérések rendezése

Kérdés: Hogyan kell elszámolni a vásárolt és a saját termelésű készletek leltározása során megállapított készleteltérések értékét? Ha az eltérés egy része nyilvántartási, elszámolási hibára vezethető vissza, hogyan kell helyesen könyvelni?
Részlet a válaszából: […] ...23-25; többlet: T 23-25 – K 581; leltárhiány (ha nincs készleten, akkor először készletre kell venni)= a készletcsökkenés elszámolása készterméknél: – elszámolási egységáron: T 581 – K 251-257, – kapcsolódó készletérték-különbözet: T 258 – K 581 vagy T...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. február 14.

Saját termelésű készlet a saját boltban

Kérdés: A saját boltban kizárólag saját előállítású terméket árusítanak. Hogyan, milyen értéken kell azt kimutatni? És mi a teendő, ha az 2000. december 31-én már az árukészletben szerepelt?
Részlet a válaszából: […] ...saját termelésű készleteket a saját boltban is saját termelésű készletként (általában késztermékként) kell kimutatni. Ez érdemi változás 2000-hez képest, ezért részletesebb indokolást igényel.A 2000. december 31-ig hatályos régi Szt. 2. számú mellékletének 5....[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. február 22.