Saját konyha üzemeltetése

Kérdés: Kapcsolódva a Számviteli Levelek 73. számában az 1518. kérdésre adott válaszhoz, sajátos problémánk van. Társaságunk – egy húsipari rt. – saját konyhát üzemeltet. A saját konyhánál saját előállítású termékeket is felhasznál. A saját dolgozók térítés nélkül kapnak napi egyszeri étkezést. A saját dolgozókon kívül térítési díj ellenében más vállalkozások alkalmazottai is étkezhetnek. Hogyan kell a kapcsolódó gazdasági eseményeket elszámolni?
Részlet a válaszából: […] ...előállítású termékeket nem közvetlen önköltségen, hanem áfa nélküli piaci értéken kell figyelembe venni. Ehhez az szükséges, hogy a könyvviteli nyilvántartásokban elkülönítsék a saját dolgozók részére, illetve más vállalkozások alkalmazottai részére...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 16.

Étkezési hozzájárulás elszámolása a saját konyhánál

Kérdés: Hogyan kell elszámolni és könyvelni az étkezési hozzájárulást, ha az egyházi intézménynek saját konyhája van?
Részlet a válaszából: […] ...meg kell határozni az Szja-tv. 1. számú mellékletének 8.17. pontja szerinti adómentes étkezési hozzájárulás összegét (amit külön könyvelni nem kell, az előbbiek szerint már könyvelt). Amennyiben az adómentes étkezési hozzájárulás összegét az 552....[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2003. december 11.

Lízingelt haszonjármű értékesítésének adóterhei

Kérdés: Egyszeres könyvvitelt vezető bt., éves áfabevalló, 1998-ban lízingelt egy haszongépjárművet. A lízingdíjat 1999-ben kifizette, így a jármű a bt. tulajdona lett. Mikor adható el? Milyen áron? Kinek? A beltag megveheti-e? Áfafizetési kötelezettség terheli-e a bt.-t? Szja-ra ki kötelezett?
Részlet a válaszából: […] ...Így tehát a jármű bármikor, bárkinek értékesíthető. Az értékesítéssel az eszköz kikerül a bt. nyilvántartásából, ezért a könyv szerinti értékkel növelni, a számított nyilvántartási értékkel (Tao-tv. 4. §-ának 31/a. pontja) csökkenteni kell az...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. november 8.