Meleg étel biztosítása

Kérdés: A cég a dolgozók részére megrendeli és kihozatja a meleg ételt. Erről a cég nevére készül a számla. Ebben az esetben hogyan kell elszámolni az étkeztetést? Milyen nyilvántartás szükséges?
Részlet a válaszából: […] ...a kiszállítás költségeit is) áfával növelt összegben a személyijellegű egyéb kifizetések között elkülönítetten kell kimutatni (könyvelésitétel: T 558 – K 454). A meleg étel kiszolgáltatásával, tálalásával, a dolgozókétkeztetésével kapcsolatosan...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2008. március 20.

Saját konyha üzemeltetése

Kérdés: Kapcsolódva a Számviteli Levelek 73. számában az 1518. kérdésre adott válaszhoz, sajátos problémánk van. Társaságunk – egy húsipari rt. – saját konyhát üzemeltet. A saját konyhánál saját előállítású termékeket is felhasznál. A saját dolgozók térítés nélkül kapnak napi egyszeri étkezést. A saját dolgozókon kívül térítési díj ellenében más vállalkozások alkalmazottai is étkezhetnek. Hogyan kell a kapcsolódó gazdasági eseményeket elszámolni?
Részlet a válaszából: […] ...előállítású termékeket nem közvetlen önköltségen, hanem áfa nélküli piaci értéken kell figyelembe venni. Ehhez az szükséges, hogy a könyvviteli nyilvántartásokban elkülönítsék a saját dolgozók részére, illetve más vállalkozások alkalmazottai részére...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 16.

Étkezési hozzájárulás elszámolása a saját konyhánál

Kérdés: Hogyan kell elszámolni és könyvelni az étkezési hozzájárulást, ha az egyházi intézménynek saját konyhája van?
Részlet a válaszából: […] ...meg kell határozni az Szja-tv. 1. számú mellékletének 8.17. pontja szerinti adómentes étkezési hozzájárulás összegét (amit külön könyvelni nem kell, az előbbiek szerint már könyvelt). Amennyiben az adómentes étkezési hozzájárulás összegét az 552....[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2003. december 11.