Ételkészítés nyersanyagának elszámolása

Kérdés: Helyesen értelmezzük-e, hogy a vendéglátásban az ételkészítéshez felhasznált nyersanyagokat most is – mint korábban – az eladott áruk beszerzési értékeként és nem anyagköltségként kell elszámolni?
Részlet a válaszából: […] ...a) pontja szerinti előírásból egyértelműen következik, hogy az ételek előállításához felhasznált vásárolt anyagok nem minősülnek kereskedelmi árunak, hiszen azokat nem változatlan formában értékesítik, azokat az ételek előállításához, a...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. március 14.

Vendéglátás nyersanyagának nyilvántartása

Kérdés: A vendéglátóegységeinknél a felhasznált nyersanyagokat az árukészletek között tartjuk nyilván. Helyes-e gyakorlatunk? A különböző szakkönyvekben – e témában – egymástól teljesen eltérő álláspontokkal találkozunk.
Részlet a válaszából: […] ...Szt. hivatkozott előírásából egyértelműen következik, hogy az ételek előállításához felhasznált vásárolt anyagok nem minősülnek kereskedelmi árunak, hiszen azokat nem változatlan formában értékesítik, azokat az ételek előállításához, a...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. október 25.

Külföldi megrendelésre előállított termék

Kérdés: A kft. külföldi partnerétől előleget kapott devizában egy gyártógép elkészítésére. Az elkészült gépet a külföldi partner nem viszi ki az országból. Lehet-e export, mivel csak a géppel előállított termék megy ki az országból, amelyet a kft. külön számláz és a külföldi partner külön is fizet ki. Mi lesz a devizaelőleggel, ha a gép nem lesz a magyar kft. tulajdona?
Részlet a válaszából: […] ...(3) bekezdése szerint: exportértékesítés árbevételeként kell elszámolni a saját termelésű készlet – külföldi vevőnek – külkereskedelmi áruforgalomban külföldre történő értékesítésének a 75. § szerint meghatározott értékét, függetlenül attól,...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. május 31.