Saját termelésű készlet a saját boltban

Kérdés: Az új Szt. 78. §-a szerint nem szabad az eladott áruk beszerzési értékében kimutatni a saját kereskedelmi egységbe kiszállított, saját termelésű készletek értékét. Hogyan számoljuk el a saját pékségünk által termelt termékek kiskereskedelmi egységeinkbe kiszállított értékét, hiszen ott más termékeket is értékesítenek? Az egységek elszámoltatása az általuk átvett áruk értékével történik, amelybe a saját termelésű áru is beletartozik.
Részlet a válaszából: […] ...értékbeni nyilvántartás mindenképpen szükséges, célszerű azt eladási (fogyasztói) áron vezetni. Ez esetben boltonként indokolt a 26. Kereskedelmi áruk számlacsoportban megnyitni= a 264. Áruk eladási áron és= a 265. Áruk árrése számlákat, a 25....[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. március 28.

Készleteltérések rendezése

Kérdés: Hogyan kell elszámolni a vásárolt és a saját termelésű készletek leltározása során megállapított készleteltérések értékét? Ha az eltérés egy része nyilvántartási, elszámolási hibára vezethető vissza, hogyan kell helyesen könyvelni?
Részlet a válaszából: […] ...többlet: T 21-22 – K 51; leltárhiány: T 8693 – K 21-22, leltártöbblet: T 21-22 – K 9892.Mennyiségben és értékben nyilvántartott kereskedelmi áruk a készletmozgás bizonylatolásának elmulasztásából, esetleg a kétszeres bizonylatolásból adódó eltérések: T 814 –...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. február 14.

Saját termelésű készlet a saját boltban

Kérdés: A saját boltban kizárólag saját előállítású terméket árusítanak. Hogyan, milyen értéken kell azt kimutatni? És mi a teendő, ha az 2000. december 31-én már az árukészletben szerepelt?
Részlet a válaszából: […] ...egyszerűbb lehet, és természetesen a mérleg szerinti készletérték is valósabb lesz.)Az előbbiek mellett célszerű a számlákat már a 26. Kereskedelmi áruk számlacsoportban megnyitni pl. a következők szerint: 2641. Vásárolt áruk eladási áron 2642. Saját késztermékek...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. február 22.