Próbaüzemeltetés költsége

Kérdés: Cégünknél folyamatban van gépberuházás, amelyet még nem aktiváltunk, mert próbaüzemeltetés alatt áll. Anyavállalatunk kiküldetésben ide helyezett hat hónapra egy amerikai állampolgárt, akinek a napi költségeit (étkezés stb.), munkabérét leszámlázzák, szállásköltségét közvetlenül cégünk fizeti. A kiküldött kizárólag a próbaüzem felügyeletével, koordinálásával foglalkozik. A felsorolt költségek beletartoznak az aktiválandó bekerülési értékbe? Ha nem, milyen típusú költségként kell kezelni? Esetleg adóköteles természetbeni juttatás lesz?
Részlet a válaszából: […] ...közvetlenül kell a beruházás bekerülésiértékeként elszámolni. (Ez esetben a kiküldött részére a kérdező cégközvetlenül munkabért nem fizet!) Amennyiben az anyavállalat külön tételbenszámlázza az étkeztetés költségét, vagy azt a cég közvetlenül fizeti...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2008. december 11.

Munkahelyi étkeztetés saját konyhán

Kérdés: Konyhát is üzemeltető vendéglátó-ipari kft. alkalmazottai számára természetbeni juttatásként biztosítja a munkahelyi étkezést. Az egy dolgozó által elfogyasztott étel értékét úgy határozzák meg, hogy kiszámítják az egy adag elkészítéséhez felhasznált különböző nyersanyagok értékét, és ezt számolják el személyi jellegű egyéb kifizetésként. Helyes az így kiszámított önköltségi ár? Mi lesz az áfafizetés alapja, ha a kiszámított önköltségi ár a külsősök által fizetendő menüár 40-50%-a vagy 60-70%-a?
Részlet a válaszából: […] ...takarítás, karbantartás, javítás) költségeivel is,továbbá az elkészítés személyi jellegű ráfordításaival (a konyhai alkalmazottakmunkabérével, a munkabér járulékaival és a személyi jellegű egyébkifizetéseivel), valamint az igénybe vett szolgáltatások...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2006. március 16.

Saját konyha üzemeltetése

Kérdés: Kapcsolódva a Számviteli Levelek 73. számában az 1518. kérdésre adott válaszhoz, sajátos problémánk van. Társaságunk – egy húsipari rt. – saját konyhát üzemeltet. A saját konyhánál saját előállítású termékeket is felhasznál. A saját dolgozók térítés nélkül kapnak napi egyszeri étkezést. A saját dolgozókon kívül térítési díj ellenében más vállalkozások alkalmazottai is étkezhetnek. Hogyan kell a kapcsolódó gazdasági eseményeket elszámolni?
Részlet a válaszából: […] ...a felhasznált anyagok értékét az 51. számlacsoportban,= az igénybe vett szolgáltatások költségeit az 52. számlacsoportban,= az elszámolt munkabért és a közvetlen bérek járulékait az 54-56. számlacsoportban,= a közvetlenül felmerült személyi jellegű egyéb kifizetéseket...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 16.

Étkezési hozzájárulás elszámolása a saját konyhánál

Kérdés: Hogyan kell elszámolni és könyvelni az étkezési hozzájárulást, ha az egyházi intézménynek saját konyhája van?
Részlet a válaszából: […] ...a felhasznált anyagok értékét az 51. számlacsoportban,= az igénybe vett szolgáltatások költségeit az 52. számlacsoportban,= az elszámolt munkabért és annak járulékait az 54., illetve az 56. számlacsoportban,= a közvetlenül felmerült személyi jellegű egyéb kifizetéseket...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2003. december 11.

Vendéglátás: üzemi konyha

Kérdés: Társaságoknál üzemi konyha működik. Üzleti partnereinket sok esetben az üzemi konyhában látjuk vendégül. A reprezentációval kapcsolatos áfát levonjuk. A szolgáltatott reprezentációról belső számlát készítünk, amely alapján a szolgáltatás értékét árbevételként számoljuk el a reprezentációs költségekkel szemben. A reprezentációs szolgáltatás után keletkezik-e áfafizetési kötelezettség?
Részlet a válaszából: […] ...felhasznált anyagok értékét az 51. számlacsoportban;= az igénybe vett szolgáltatások költségeit az 52. számlacsoportban;= az elszámolt munkabért és járulékait az 54., illetve az 56. számlacsoportban;= a közvetlenül felmerült személyi jellegű egyéb kifizetéseket az 55...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. augusztus 1.