Saját üdülőnél az üdülési hozzájárulás elszámolása

Kérdés: Hogyan kell elszámolni és könyvelni a saját üdülőben üdültetett munkavállalók üdülési hozzájárulását?
Részlet a válaszából: […] ...a felhasznált anyagok értéke az 51. számlacsoportban,= az igénybe vett szolgáltatások költsége az 52. számlacsoportban,= a felmerült munkabér és járulékai az 54. és 56. számlacsoportban,= a közvetlenül felmerült személyi jellegű egyéb kifizetések az 55...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2018. április 26.

Saját konyhánál az étkezési hozzájárulás elszámolása

Kérdés: Hogyan kell elszámolni és könyvelni az étkezési hozzájárulást, ha a cégnél üzemi konyha van?
Részlet a válaszából: […] ...értékét az 51. számlacsoportban,= az igénybe vett szolgáltatások számlázott költségeit az 52. számlacsoportban,= az elszámolt munkabért és járulékait az 54., illetve 56. számlacsoportban,= a közvetlenül felmerült személyi jellegű egyéb kifizetéseket az 55...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2017. november 9.

Próbaüzemeltetés költsége

Kérdés: Cégünknél folyamatban van gépberuházás, amelyet még nem aktiváltunk, mert próbaüzemeltetés alatt áll. Anyavállalatunk kiküldetésben ide helyezett hat hónapra egy amerikai állampolgárt, akinek a napi költségeit (étkezés stb.), munkabérét leszámlázzák, szállásköltségét közvetlenül cégünk fizeti. A kiküldött kizárólag a próbaüzem felügyeletével, koordinálásával foglalkozik. A felsorolt költségek beletartoznak az aktiválandó bekerülési értékbe? Ha nem, milyen típusú költségként kell kezelni? Esetleg adóköteles természetbeni juttatás lesz?
Részlet a válaszából: […] ...közvetlenül kell a beruházás bekerülésiértékeként elszámolni. (Ez esetben a kiküldött részére a kérdező cégközvetlenül munkabért nem fizet!) Amennyiben az anyavállalat külön tételbenszámlázza az étkeztetés költségét, vagy azt a cég közvetlenül fizeti...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2008. december 11.

Saját konyha üzemeltetése

Kérdés: Kapcsolódva a Számviteli Levelek 73. számában az 1518. kérdésre adott válaszhoz, sajátos problémánk van. Társaságunk – egy húsipari rt. – saját konyhát üzemeltet. A saját konyhánál saját előállítású termékeket is felhasznál. A saját dolgozók térítés nélkül kapnak napi egyszeri étkezést. A saját dolgozókon kívül térítési díj ellenében más vállalkozások alkalmazottai is étkezhetnek. Hogyan kell a kapcsolódó gazdasági eseményeket elszámolni?
Részlet a válaszából: […] ...a felhasznált anyagok értékét az 51. számlacsoportban,= az igénybe vett szolgáltatások költségeit az 52. számlacsoportban,= az elszámolt munkabért és a közvetlen bérek járulékait az 54-56. számlacsoportban,= a közvetlenül felmerült személyi jellegű egyéb kifizetéseket...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 16.