Meleg étel biztosítása

Kérdés: A cég a dolgozók részére megrendeli és kihozatja a meleg ételt. Erről a cég nevére készül a számla. Ebben az esetben hogyan kell elszámolni az étkeztetést? Milyen nyilvántartás szükséges?
Részlet a válaszából: […] ...juttatásnak minősül, és mennyi az, ami adóköteles természetbenijuttatásként kezelendő! Ennek eldöntéséhez részletes nyilvántartás vezetéseszükséges. Olyan nyilvántartást kell vezetni, amelyből napontamegállapítható név szerint, hogy ki hányszor...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2008. március 20.

Munkahelyi étkeztetés

Kérdés: Kifőzdét üzemeltető cégnél az alkalmazottak természetbeni étkeztetése megvalósul. Van-e nyilvántartás vezetésén kívül egyéb kötelezettsége a cégnek? Kell-e étkezésre jogosító utalványt kiállítani, illetve vásárolni? A kifőzde könyvelésében hogyan szerepeljen az igénybe vett étkezés?
Részlet a válaszából: […] Az Szja-tv. 2006. január 1-jétől hatályos előírása szerint amunkavállalók (az alkalmazottak) részére étkezőhelyi vendéglátás, munkahelyiétkeztetés keretében a természetbeni étkeztetéssel nyújtott bevételnek a havi9000 forintot meg nem haladó része adómentes természetbeni...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2006. május 11.

Saját konyha üzemeltetése

Kérdés: Kapcsolódva a Számviteli Levelek 73. számában az 1518. kérdésre adott válaszhoz, sajátos problémánk van. Társaságunk – egy húsipari rt. – saját konyhát üzemeltet. A saját konyhánál saját előállítású termékeket is felhasznál. A saját dolgozók térítés nélkül kapnak napi egyszeri étkezést. A saját dolgozókon kívül térítési díj ellenében más vállalkozások alkalmazottai is étkezhetnek. Hogyan kell a kapcsolódó gazdasági eseményeket elszámolni?
Részlet a válaszából: […] ...termékeket nem közvetlen önköltségen, hanem áfa nélküli piaci értéken kell figyelembe venni. Ehhez az szükséges, hogy a könyvviteli nyilvántartásokban elkülönítsék a saját dolgozók részére, illetve más vállalkozások alkalmazottai részére adott...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 16.