Feles bérleti szerződés magánszeméllyel

Kérdés: A társaságnak feles bérleti szerződése van adószámos magánszeméllyel. A bérleti szerződés alapján a földhasználat fejében átadott termékmennyiség adózási, számviteli elszámolása hogyan történik a bérbevevőnél és a bérbeadónál? A szerződés rögzíti: az adott földön megtermelt termény 15 százaléka a bérleti díj. A bérleti díj fejében terményt kap a bérbeadó, a megkapott terményt értékesíti.
Részlet a válaszából: […] ...és a magánszemély a bérbevevőElső lépés megállapítani a feles bérleti szerződés keretében megtermelt mennyiséget és annak a piaci árát. Az adószámos magánszemélynek a megtermelt termény 15 százalékát a termékértékesítés szabályai szerint számlázni kell...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2017. március 9.

Épülő ingatlan hasznosításra történő átadása

Kérdés: Magánszemély saját nevére ingatlanberuházást végez. Az építkezés folyamán a magánszemély az üzletek vonatkozásában hasznosítási szerződést köt egy gazdasági társasággal 10 évre. A szerződés alapján a gazdasági társaság megépíti az üzleteket (elvégzi a beruházást). Az így elszámolt költségeket a társaság magára vállalja, amelyet halasztott ráfordításként számol el. A hasznosításra átvett ingatlanrészt a gazdasági társaság bérbe adja, amelyből bevétele lesz, ami fedezetet nyújt az évenként elszámolt halasztott ráfordításra. Az épület a magánszemély nevén van, az ő nevére szól az építési engedély is, illetve a használatbavételi engedély. Elfogadható-e így az ingatlan elszámolása?
Részlet a válaszából: […] ...meghatározni azt is, hogy a társaság – ha már nemhasznosítja – az épületet miként adja át a telek tulajdonosának (eladja azaktuális piaci áron, átadja térítés nélkül a fentebb leírt következményekkel,illetve lebontja, megszünteti az épületet). Ha az épület...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2007. november 8.

Munkahelyi étkeztetés saját konyhán

Kérdés: Konyhát is üzemeltető vendéglátó-ipari kft. alkalmazottai számára természetbeni juttatásként biztosítja a munkahelyi étkezést. Az egy dolgozó által elfogyasztott étel értékét úgy határozzák meg, hogy kiszámítják az egy adag elkészítéséhez felhasznált különböző nyersanyagok értékét, és ezt számolják el személyi jellegű egyéb kifizetésként. Helyes az így kiszámított önköltségi ár? Mi lesz az áfafizetés alapja, ha a kiszámított önköltségi ár a külsősök által fizetendő menüár 40-50%-a vagy 60-70%-a?
Részlet a válaszából: […] ...adókötelestermészetbeni juttatás értékének megállapításához) a saját konyhán biztosítottmunkahelyi étkeztetés értékét a szokásos piaci ár (a külső igénybevevők általfizetett összegek) alapján kell meghatározni, függetlenül a munkahelyiétkeztetés...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2006. március 16.