Reprezentáció, üzleti ajándék

Kérdés: Kérem, szíveskedjenek összefoglalni a reprezentáció és üzleti ajándék 2011. évi szabályait, kizárólag társaságiadó-alanyok szempontjából! A megváltozott szabályokat ellentmondásosan értelmezzük. Az Szja-tv. meghatározza a reprezentáció fogalmát, azt, hogy nem terheli szja, de a társaságiadó-alapot növelő tétel. Akkor mire vonatkozik az a rendelkezés, mely szerint egyes meghatározott juttatásnak minősül pl. a hivatali, üzleti utazáshoz kapcsolódó étkezés? Munkatársaink szakmai konferencián vesznek részt, és a részvételi díjat tartalmazó számlában elkülönítetten szerepel az étkezés díja, akkor az reprezentáció? Az üzleti ajándék szintén értelmezési problémákat vet fel, ha nem haladja meg a minimálbér 25%-át, és ha meghaladja (ez utóbbi az összevont adóalap része); ez utóbbit hogyan kell könyvelni? Mit kell a társaságiadó-alapnál figyelembe venni? Problémát vet fel az üzleti vendéglátás értelmezése is! Reprezentáció
Részlet a válaszából: […] ...függvényében – engedélyezheti, hogymunkavállalója vendéglátóhelyen ebédeljen, vacsorázzon, erről hozzon a cégnevére szóló számlát, amely számla szerinti ellenértéket részére a munkáltatómegtéríti. Az így megtérített összeget a munkáltató a...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2011. május 19.

Étkezési költségtérítés elszámolása

Kérdés: Társaságunk a telephelyén biztosítja az étkezési lehetőséget, amelyet egy külső cég szállít. Helyes-e az a gyakorlat, hogy a beérkező számla áfatartalmát teljes egészében visszaigényeljük, belső számlában kiszámlázzuk egy tételben a levont, illetve külön sorban az adómentes részt? Kötelező-e az egyének térítését leszámlázni? Ha nem, akkor az egyének térítését számlázatlan költségtérítésként könyvelnénk. Helyes-e az összevont számlázás? A fenti rendszert a helyi bérletekre is kérem értelmezni!
Részlet a válaszából: […] ...kérdésben leírt gyakorlat sem az Áfa-tv., sem az Szt.előírásaival nem egyeztethető össze. Az étkeztetést biztosító külső cégszámlájában előzetesen felszámított áfa az Áfa-tv. 33. §-a (1) bekezdésének d)pontja alapján nem vonható le, kivéve, ha az igénybe...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2007. január 11.

Saját konyha üzemeltetése

Kérdés: Kapcsolódva a Számviteli Levelek 73. számában az 1518. kérdésre adott válaszhoz, sajátos problémánk van. Társaságunk – egy húsipari rt. – saját konyhát üzemeltet. A saját konyhánál saját előállítású termékeket is felhasznál. A saját dolgozók térítés nélkül kapnak napi egyszeri étkezést. A saját dolgozókon kívül térítési díj ellenében más vállalkozások alkalmazottai is étkezhetnek. Hogyan kell a kapcsolódó gazdasági eseményeket elszámolni?
Részlet a válaszából: […] ...össze.A saját konyha üzemeltetésének (működtetésének, fenntartásának) költségeit elsődlegesen az 5. Költségnemek számlaosztály megfelelő számláin kell elszámolni: a saját konyha tárgyi eszközeinek (beleértve a konyhaépületet is) terv...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 16.