Termék-előállítás költségeinek könyvelése

Kérdés: Kis forgalmú kft. hús és húskészítmények kiskereskedelme mellett húsfeldolgozással, -tartósítással, húskészítmények előállításával is foglalkozik. A termék előállításához beszerzett alapanyagokat anyagköltségként (az 511. számlán), az értékesítéshez beszerzett termékeket az eladott áruk beszerzési értékeként (elábéként a 814. számlán) számolja el. Év közben a készletszámlákra nem könyvelünk. Év végén a leltár alapján történik a készletre vétel. Év közben a saját előállítású termékeket kell-e könyvelni? A költség a beszerzéskor vagy az értékesítéskor jelenik meg? A 6-7. számlaosztályt nem használják. Az előállított saját termelésű termék 1-2 nap alatt elfogy (a kis mennyiség miatt).
Részlet a válaszából: […] ...leltározni kell, és az év utolsó napján meglévő saját előállításúterméket is készletre kell venni. A készletre vételi értéket a számvitelipolitikában meghatározott módon, az értékelési szabályzatban előírt módszerrelkell megállapítani. A készletre vételi...zni...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2011. május 5.

Kiszerelés költségei

Kérdés: A kht. új tevékenységként étolaj-kiszereléssel foglalkozik. Az étolaj nagy mennyiségben, tartályokban érkezik. A flakont, a kupakot vásároljuk, a címkét saját nyomdánk állítja elő. Az étolaj a technológiai sorba beépített szűrés után az olajtöltő gépsor segítségével kerül a flakonokba, majd címkézésre és végül egységrakat-csomagolásra. Az étolaj ebben az esetben alapanyag vagy áru? Ha alapanyag, akkor késztermék lesz belőle? Kalkulációs lap készüljön róla? Ha az étolaj áru, a kupak, a flakon, a címke, valamint az egységrakat-csomagolás költsége minek minősül? Az étolajat jelenleg a kiskereskedelmi bolthálózatunkban, a saját vendéglátóegységeinkben értékesítjük, illetve használjuk fel. Később más boltoknak is értékesítünk. A számviteli politikánk és az önköltség-számítási szabályzatunk szerint a kiszerelőüzemben felmerült önköltséget a termék átadásakor a boltokra és a vendéglátóegységekre kell terhelni. Ha az étolaj áru, akkor hogyan kell ezt könyvelni? A társaság csak az 5. számlaosztályban könyvel.
Részlet a válaszából: […] ...elszámolásának módjanem változik akkor sem, ha az értékesítés más társaságok felé történik. Olvasói észrevétel(megjelent a Számviteli Levelek 210. számában – 2009.11.26.)Észrevétel: Olvasónk a Számviteli Levelek 199. számában a 4170. kérdésre...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2009. május 28.

Leltározási szabályzat

Kérdés: A 2362. számú kérdésre adott válaszukhoz kapcsolódóan kérdezem. Mikrovállalkozásunknak nincs leltárkészlete, a vásárolt anyagokat egyből felhasználjuk. Ebben az esetben is szükséges leltározási szabályzatot készíteni? Vagy elegendő, ha a számviteli politikában utalunk arra, hogy nincs leltárkészlet? (Részletes tárgyieszköz-nyilvántartás van.)
Részlet a válaszából: […] ...Szt. 14. §-ának (5) bekezdése szerint a számvitelipolitika keretében el kell készíteni az eszközök és a források leltárkészítésiés leltározási szabályzatát. Ezen előírás alól nem adható felmentés.Nemcsak a vásárolt készleteket kell leltározni, hanem akérdésben...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2009. április 2.

Önköltségszámítás norma alapján

Kérdés: Az Szt. 62. §-ának (2) bekezdése szerint a saját termelésű készleteknél az előállítási költség lehet a norma szerinti közvetlen önköltség, a befejezetlen termelés norma szerinti közvetlen önköltsége pedig a félkész termék, a késztermék norma szerinti közvetlen önköltségéből a teljesítési fok alapján arányosítással is meghatározható. De hogyan kell a norma szerinti közvetlen önköltséget meghatározni? Milyen feltételei vannak? A norma szerinti közvetlen önköltség meghatározásának módszerével a szakirodalomban még nem találkoztam.
Részlet a válaszából: […] ...arányosítással is meghatározható. A teljesítési fok alapján az arányosítással történő számbavétel módszerének alkalmazását a számviteli politikában rögzíteni kell.A termék-előállítás, a szolgáltatásnyújtás teljesítési fokát (a készültségi fokot) a.....[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 2.

Saját termelésű készlet a saját boltban

Kérdés: Az új Szt. 78. §-a szerint nem szabad az eladott áruk beszerzési értékében kimutatni a saját kereskedelmi egységbe kiszállított, saját termelésű készletek értékét. Hogyan számoljuk el a saját pékségünk által termelt termékek kiskereskedelmi egységeinkbe kiszállított értékét, hiszen ott más termékeket is értékesítenek? Az egységek elszámoltatása az általuk átvett áruk értékével történik, amelybe a saját termelésű áru is beletartozik.
Részlet a válaszából: […] ...saját termelésű készletek saját boltban történő értékesítése nyilvántartásával, elszámolásával a Számviteli Levelek 4. számában a 66. kérdésre adott válaszban részletesen foglalkoztunk. Itt a kérdéshez kapcsolódóan a bolti elszámoltatáshoz indokolt nyilvántartási....[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. március 28.

A saját termelésű készletek többlete

Kérdés: Készletre termelő cég vagyunk. Termékeinket évente négy alkalommal leltározzuk. A leltározás során nemcsak hiány, de többlet is előfordul. A saját termelésű készletek elszámolására csak az időbeli elhatárolás lehetősége mutatkozik. Miért?
Részlet a válaszából: […] ...új Szt. 14. §-a (5) bekezdésének a) pontja szerint a számviteli politika keretében el kell készíteni – többek között – az eszközök és források leltárkészítési és leltározási szabályzatát. Ez utóbbinak fontos része a leltárfelvétel anyagának feldolgozása,.....[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. október 25.

Saját termelésű készlet a saját boltban

Kérdés: A saját boltban kizárólag saját előállítású terméket árusítanak. Hogyan, milyen értéken kell azt kimutatni? És mi a teendő, ha az 2000. december 31-én már az árukészletben szerepelt?
Részlet a válaszából: […] ...termelésű készletek nem különíthetők el, és ezért felcserélhetők, nem különböztethetők meg egymástól, akkor is eleget kell tenni a számviteli törvény előírásainak. Ehhez azonban néhány, értékelést befolyásoló döntést kell hozni és rögzíteni a számviteli...tenni...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. február 22.