Saját üdülőnél az üdülési hozzájárulás elszámolása

Kérdés: Hogyan kell elszámolni és könyvelni a saját üdülőben üdültetett munkavállalók üdülési hozzájárulását?
Részlet a válaszából: […] ...költsége az 52. számlacsoportban,= a felmerült munkabér és járulékai az 54. és 56. számlacsoportban,= a közvetlenül felmerült személyi jellegű egyéb kifizetések az 55. számlacsoportban,– az üdülőben biztosított reggeli közvetlen költségei:= a...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2018. április 26.

Saját termelésű készlet természetbeni juttatásként

Kérdés: Saját termelésű készletünkből természetbeni juttatásként adunk dolgozóinknak. Hogyan kell könyvelni a teljes gazdasági eseménysort, ha készleteinkről év közben folyamatos mennyiségi és értékbeni nyilvántartást is vezetünk, költségeinket elsődlegesen a 6-7., másodlagosan az 5. számla­osztályban számoljuk el?
Részlet a válaszából: […] ...terméket ad át természetbeni juttatásként dolgozóinak. Ez esetben az átadott saját termelésű készlet közvetlen önköltségét a személyi jellegű egyéb kifizetések között kell elszámolni a következők szerint:– saját előállítású eszközök aktivált...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2013. július 25.

Üdülőingatlan költségeinek elszámolása

Kérdés: Cégünk üdülőingatlant vásárolt azzal a céllal, hogy az a dolgozók és közeli hozzátartozóik üdülését szolgálja. Az üdülő fenntartási költségeit (áfával növelt összegben) a vállalkozás költségei között elszámoljuk. Elszámolható-e adómentes üdülési szolgáltatásként a dolgozók és hozzátartozóik üdülése? Miként csökkenthetők ezzel a természetbeni juttatásként elszámolandó üzemeltetési költségek? Hogyan kell ennek a könyvviteli nyilvántartásokban megjelennie?
Részlet a válaszából: […] ...költségei az 52.számlacsoportban,= az elszámolt munkabér és annak járulékai az 54. és az 56. számlacsoportban,= a közvetlenül felmerült személyi jellegű egyéb kifizetésekaz 55. számlacsoportban.A beszerzések, az igénybe vett szolgáltatások előzetesenfelszámított áfája...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2008. június 12.

Saját konyha üzemeltetése

Kérdés: Kapcsolódva a Számviteli Levelek 73. számában az 1518. kérdésre adott válaszhoz, sajátos problémánk van. Társaságunk – egy húsipari rt. – saját konyhát üzemeltet. A saját konyhánál saját előállítású termékeket is felhasznál. A saját dolgozók térítés nélkül kapnak napi egyszeri étkezést. A saját dolgozókon kívül térítési díj ellenében más vállalkozások alkalmazottai is étkezhetnek. Hogyan kell a kapcsolódó gazdasági eseményeket elszámolni?
Részlet a válaszából: […] ...mint a piaci érték. Mivel a saját dolgozók térítési díj megfizetése nélkül kapják a napi egyszeri étkezést, jelen esetben a személyi jellegű egyéb kifizetések között elszámolandó összegnél a saját előállítású termékeket nem közvetlen önköltségen,...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 16.