Eltérő mértékű étkezési hozzájárulás

Kérdés: A belföldi kft.-nek 20 alkalmazottja van. A munkahelyi étkeztetésüket a kft. úgy oldja meg, hogy kihordásos ebédet rendelhetnek. Két cég kínálatából választhatnak. A cégek hetenként adnak át a társaságnak számlát az ebédekről. Személyenként kigyűjtjük havonta, hogy ki mennyit, milyen értékben ebédelt, és abból 12 ezer forintot adómentes étkeztetésként kezelünk, az azt meghaladó összeget pedig leadózzuk. Vannak olyan munkavállalóink, akik nem így ebédelnek, ők utalványt kapnak 10 ezer forint értékben havonta, amelyből 6 ezer forintot adómentesként kezelünk, az azt meghaladó részt leadózzuk. Megfelelő-e ez a gyakorlat az adómentes étkeztetés elszámolásához?
Részlet a válaszából: […] ...vendéglátás, munkahelyi étkeztetés, közétkeztetés nyújtása(biztosítása) révén juttatott bevételnek (ideértve a kizárólag e szolgáltatásokigénybevételére jogosító utalványt is) a havi 12 ezer forintot meg nem haladórésze, vagy a kizárólag fogyasztásra...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2009. április 16.

Meleg étel biztosítása

Kérdés: A cég a dolgozók részére megrendeli és kihozatja a meleg ételt. Erről a cég nevére készül a számla. Ebben az esetben hogyan kell elszámolni az étkeztetést? Milyen nyilvántartás szükséges?
Részlet a válaszából: […] ...összegben a személyijellegű egyéb kifizetések között elkülönítetten kell kimutatni (könyvelésitétel: T 558 – K 454). A meleg étel kiszolgáltatásával, tálalásával, a dolgozókétkeztetésével kapcsolatosan a társaságnál felmerülő költségeket (az...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2008. március 20.

Munkahelyi étkeztetés

Kérdés: Kifőzdét üzemeltető cégnél az alkalmazottak természetbeni étkeztetése megvalósul. Van-e nyilvántartás vezetésén kívül egyéb kötelezettsége a cégnek? Kell-e étkezésre jogosító utalványt kiállítani, illetve vásárolni? A kifőzde könyvelésében hogyan szerepeljen az igénybe vett étkezés?
Részlet a válaszából: […] ...jellegű egyéb kifizetések között elszámolni:– saját előállítású eszközök aktivált értékeként, mint sajátétkeztetési szolgáltatást, mint a természetbeni étkeztetés közvetlen ésközvetett költségeit a vásárolt készletek között állományba venni: T...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2006. május 11.

Munkahelyi étkeztetés saját konyhán

Kérdés: Konyhát is üzemeltető vendéglátó-ipari kft. alkalmazottai számára természetbeni juttatásként biztosítja a munkahelyi étkezést. Az egy dolgozó által elfogyasztott étel értékét úgy határozzák meg, hogy kiszámítják az egy adag elkészítéséhez felhasznált különböző nyersanyagok értékét, és ezt számolják el személyi jellegű egyéb kifizetésként. Helyes az így kiszámított önköltségi ár? Mi lesz az áfafizetés alapja, ha a kiszámított önköltségi ár a külsősök által fizetendő menüár 40-50%-a vagy 60-70%-a?
Részlet a válaszából: […] ...(a konyhai alkalmazottakmunkabérével, a munkabér járulékaival és a személyi jellegű egyébkifizetéseivel), valamint az igénybe vett szolgáltatások költségeivel is.(Részletesen lásd a Számviteli Levelek 90. számában, az 1848. kérdésre adottválaszban.) A fentiek...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2006. március 16.

Étkezés vállalati üdülőben

Kérdés: Hogyan kell a vállalati üdülőben felszolgált étkezés költségeit elszámolni, számlázni? A társaság saját tulajdonú üdülőjében egyrészt szálláshelyet, másrészt az igénylőnek étkezést is kínál. Az étkezés úgy történik, hogy a közeli vendéglátótól megrendeljük az ebédet, amit ők kiszállítanak, az üdülőben csak az étel melegítése és felszolgálása történik. A reggelihez és a vacsorához mi vásároljuk meg az élelmiszert, amit adagolunk és felszolgálunk. Az üdülési díj külön-külön tartalmazza a szállás, illetve az étkezés díját. A szállást 15 százalékos áfakulccsal számlázzuk, de milyen kulccsal számlázzuk az étkezést?
Részlet a válaszából: […] ...(a kérdésben megadott információk alapján):a) a kiszállított ebéd számlázott – áfa nélküli – értéke, amelyet igénybe vett szolgáltatásként kell elszámolni (ha az üdülőbe szállításáért fizetni kell, akkor az üdülőbe szállításért fizetett,...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 30.