Saját konyhánál az étkezési hozzájárulás elszámolása

Kérdés: Hogyan kell elszámolni és könyvelni az étkezési hozzájárulást, ha a cégnél üzemi konyha van?
Részlet a válaszából: […] ...a költségeit foglalja magában, amely költségeket elsődlegesen az 5. Költségnemek számlaosztályban kell elszámolni. Így például– a tárgyi eszközök (ideértve az üzemi konyhát magában foglaló épület arányos részét is) terv szerinti értékcsökkenési leírását...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2017. november 9.

Alapítvány által épített faház bekerülési értéke

Kérdés: Az alapítvány 2000-ben térítésmentesen bérbe kapta a közhasznú tevékenységéhez használt telket 10 évre. Ezen a telken 2001-2002-ben épített a közhasznú tevékenységéhez használt faházat. A faházhoz szükséges anyagok jelentős részét az alapítvány szintén térítés nélkül kapta. A tervezést, a szakmunkát a támogató tagok végezték ingyenesen. Az elkészült faház számlákkal igazolható bekerülési értéke 300 ezer Ft. A piaci értéke ennél jóval több. Milyen értékben szerepeltessük az alapítvány könyveiben?
Részlet a válaszából: […] ...17. §-ának (2)bekezdése alapján áfafizetési kötelezettség terheli, az adó alapja az Áfa-tv.25. §-ának (2) bekezdése szerint a tárgyi eszköznek az adófizetésikötelezettség keletkezésének időpontjában meghatározott előállítási költsége.Az...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2006. október 12.

Munkahelyi étkeztetés saját konyhán

Kérdés: Konyhát is üzemeltető vendéglátó-ipari kft. alkalmazottai számára természetbeni juttatásként biztosítja a munkahelyi étkezést. Az egy dolgozó által elfogyasztott étel értékét úgy határozzák meg, hogy kiszámítják az egy adag elkészítéséhez felhasznált különböző nyersanyagok értékét, és ezt számolják el személyi jellegű egyéb kifizetésként. Helyes az így kiszámított önköltségi ár? Mi lesz az áfafizetés alapja, ha a kiszámított önköltségi ár a külsősök által fizetendő menüár 40-50%-a vagy 60-70%-a?
Részlet a válaszából: […] ...csak az elkészítéshezfelhasznált különböző nyersanyagok értékét számításba venni, kalkulálni kell asaját konyha üzemeltetésének (tárgyi eszközei amortizációjának, bérletidíjának, a fűtés, világítás, takarítás, karbantartás, javítás) költségeivel is...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2006. március 16.

Vendéglátás: üzemi konyha

Kérdés: Társaságoknál üzemi konyha működik. Üzleti partnereinket sok esetben az üzemi konyhában látjuk vendégül. A reprezentációval kapcsolatos áfát levonjuk. A szolgáltatott reprezentációról belső számlát készítünk, amely alapján a szolgáltatás értékét árbevételként számoljuk el a reprezentációs költségekkel szemben. A reprezentációs szolgáltatás után keletkezik-e áfafizetési kötelezettség?
Részlet a válaszából: […] ...üzemi konyha üzemeltetésének (fűtés, világítás, takarítás), továbbá karbantartásának, javításának költségeit:= az üzemi konyha tárgyi eszközeinek terv szerinti értékcsökkenését az 57. számlacsoportban, egy éven belül elhasználódó eszközeinek...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. augusztus 1.