Saját konyha üzemeltetése

Kérdés: Kapcsolódva a Számviteli Levelek 73. számában az 1518. kérdésre adott válaszhoz, sajátos problémánk van. Társaságunk – egy húsipari rt. – saját konyhát üzemeltet. A saját konyhánál saját előállítású termékeket is felhasznál. A saját dolgozók térítés nélkül kapnak napi egyszeri étkezést. A saját dolgozókon kívül térítési díj ellenében más vállalkozások alkalmazottai is étkezhetnek. Hogyan kell a kapcsolódó gazdasági eseményeket elszámolni?
Részlet a válaszából: […] ...akkor természetesen közvetlen önköltségen, de az eladási ár nem lehetne alacsonyabb, mint a piaci érték. Mivel a saját dolgozók térítési díj megfizetése nélkül kapják a napi egyszeri étkezést, jelen esetben a személyi jellegű egyéb kifizetések...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 16.

Étkezési hozzájárulás elszámolása a saját konyhánál

Kérdés: Hogyan kell elszámolni és könyvelni az étkezési hozzájárulást, ha az egyházi intézménynek saját konyhája van?
Részlet a válaszából: […] ...között kell elszámolni.Amennyiben a saját konyhát csak a működtető intézmény (vállalkozás) dolgozói, alkalmazottai veszik igénybe és térítési díjat fizetnek, de a térítési díj nem fedezi az étkeztetés összes – áfával növelt – közvetlen költségét, a...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2003. december 11.

Vendéglátás: üzemi konyha

Kérdés: Társaságoknál üzemi konyha működik. Üzleti partnereinket sok esetben az üzemi konyhában látjuk vendégül. A reprezentációval kapcsolatos áfát levonjuk. A szolgáltatott reprezentációról belső számlát készítünk, amely alapján a szolgáltatás értékét árbevételként számoljuk el a reprezentációs költségekkel szemben. A reprezentációs szolgáltatás után keletkezik-e áfafizetési kötelezettség?
Részlet a válaszából: […] ...az üzemi konyha szolgáltatásait csak a vállalkozás munkavállalói, dolgozói, tagjai veszik igénybe, és az általuk fizetett térítési díj nem fedezi az üzemi konyhán természetben nyújtott étkeztetés (az üzleti partnerek vendéglátásának...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. augusztus 1.

Munkahelyi étkeztetés adóztatása

Kérdés: Saját üzemi konyhával rendelkezünk. A dolgozók, illetve a kívülállók a megállapított térítési díjat – számla alapján – megfizetik. Természetbeni juttatásként kell-e kezelni a munkahelyi étkeztetés költségeinek azon részét, amelyet a térítési díj nem fedez? Kell-e ezt számlázni? Van-e ez után áfa?
Részlet a válaszából: […] ...40 százalékot meghaladó mértékben) alacsonyabb árat fizetnek, a munkáltatónak áfabevallásában adóalapként nem a dolgozóktól beszedett térítési díjat, hanem az étkezés áfa nélküli forgalmi értékét kell adóalapként szerepeltetni. Ez nem számlázandó tétel (nincs...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. május 3.