Saját üdülőnél az üdülési hozzájárulás elszámolása

Kérdés: Hogyan kell elszámolni és könyvelni a saját üdülőben üdültetett munkavállalók üdülési hozzájárulását?
Részlet a válaszából: […] ...elkülönítetten könyvelni, az étkeztetés adóztatására tekintettel elkülönítetten kimutatni.)A közvetlen önköltségbe tartozó tételek könyvelése elsődlegesen:– a saját üdülő – mint épület – terv szerinti értékcsökkenési leírása az 571. számlán...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2018. április 26.

Jelentős tűzkár

Kérdés: 2010. évben jelentős tűzkár keletkezett a terményszárítóban. A mérlegkészítés időpontjáig a biztosítótól nem kaptunk visszaigazolást a kártérítési összegről. Szakértői vélemény nincs a kár összegéről. A kibontott bontási anyagok értékére nincs adatunk. A terményszárítóban keletkezett kár összege jelentős a kft. mérlegfőösszegéhez képest. Mi a teendőnk az év végi záráskor? A leégett szárítót milyen értéken vezessük ki a könyvekből? A még felhasználható bontott anyag értékét hogyan állapítsuk meg? A biztosító a kártérítés összegét csak a mérlegkészítés időpontja után közli majd velünk. Segítsenek abban, hogy a 2010. évi beszámolót az Szt. előírásai szerint készíthessük el!
Részlet a válaszából: […] ...terményszárítóban 2010-ben keletkezett a jelentős tűzkár.Az Szt. 77. §-a (3) bekezdésének f) pontja alapján az egyéb bevételek között abiztosító által fizetett, illetve a mérlegkészítés időpontjáig elfogadott,visszaigazolt összeget kell kimutatni. Tekintettel arra...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2011. május 5.

Szt. 2005. évi változásai II.

Kérdés: A Számviteli Levelek 96. számában az 1959. kérdésre adott válaszban olvastam, hogy az Szt. 2005. évi változásai között vannak olyan változások is, amelyek az esetenként vitatott kérésekre adnak pontosító, kiegészítő rendelkezést. Melyek ezek?
Részlet a válaszából: […] ...a még várhatóan felmerülő költségek ateljesítési fok alapján arányosítással is meghatározhatók.11. Árbevételt csökkentő tételek módosítása [73. § (2) bekezdésének d) és e) pontja]Az értékesítés nettó árbevételét csökkentik a...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2005. március 3.

Saját konyha üzemeltetése

Kérdés: Kapcsolódva a Számviteli Levelek 73. számában az 1518. kérdésre adott válaszhoz, sajátos problémánk van. Társaságunk – egy húsipari rt. – saját konyhát üzemeltet. A saját konyhánál saját előállítású termékeket is felhasznál. A saját dolgozók térítés nélkül kapnak napi egyszeri étkezést. A saját dolgozókon kívül térítési díj ellenében más vállalkozások alkalmazottai is étkezhetnek. Hogyan kell a kapcsolódó gazdasági eseményeket elszámolni?
Részlet a válaszából: […] ...vásárolt étkezési anyagok, nyersanyagok, italok, továbbá a felhasznált energia bekerülési értékét az 51. számlacsoportban, az ételek előállításához igénybe vett szolgáltatások költségeit (ideértve a nyersanyagok beszállításának a költségeit is) az 52...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 16.