Saját konyha üzemeltetése

Kérdés: Kapcsolódva a Számviteli Levelek 73. számában az 1518. kérdésre adott válaszhoz, sajátos problémánk van. Társaságunk – egy húsipari rt. – saját konyhát üzemeltet. A saját konyhánál saját előállítású termékeket is felhasznál. A saját dolgozók térítés nélkül kapnak napi egyszeri étkezést. A saját dolgozókon kívül térítési díj ellenében más vállalkozások alkalmazottai is étkezhetnek. Hogyan kell a kapcsolódó gazdasági eseményeket elszámolni?
Részlet a válaszából: […] ...vásárolt étkezési anyagok, nyersanyagok, italok, továbbá a felhasznált energia bekerülési értékét az 51. számlacsoportban, az ételek előállításához igénybe vett szolgáltatások költségeit (ideértve a nyersanyagok beszállításának a költségeit is) az 52...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 16.

Üdülési csekk elszámolása

Kérdés: Hogyan kell elszámolni az adott és a kapott üdülési csekket?
Részlet a válaszából: […] ...nincs szolgáltatásnyújtás, csak annak beváltásakor. Így az üdülési csekk kibocsátójánál (elfogadójánál) a szolgáltatás igénybevételekor a beváltott üdülési csekk áfával csökkentett értékét kell árbevételként, illetve az áfát fizetendő áfaként...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. november 22.

Az ellenőrzés megállapításainak könyvelése

Kérdés: APEH-ellenőrzési jegyzőkönyvek, határozatok adóhiány-megállapításait, valamint az ezekhez kapcsolódó önellenőrzési tételeket hogyan helyes könyvelni?
Részlet a válaszából: […] ...előírásoknak megfelelő könyvelésével.Az ellenőrzés megállapításait célszerű elkülönítetten könyvelni (az eredményt érintő tételeket külön főkönyvi számlára) azért, hogy jelentős összegű hiba esetén a mérleg és az eredménykimutatás középső...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. október 25.