Étkezési utalványok elszámolása

Kérdés: Az élelmiszerbolttal rendelkező kft. külső cég által nyomdai úton előállított étkezési utalványt ad a dolgozóinak. A nyomdai költséget igénybe vett szolgáltatásként számolják el. A munkavállalóknak havonta átadott étkezési utalványt mikor kell költségként elszámolni? Abban a hónapban, amikor jár és átvette, vagy amikor azt a munkavállaló levásárolta? Ez utóbbi esetben hogyan lehet különválasztani a más vállalkozás által kibocsátott, az adott üzletben beváltott utalványok elszámolását? Hogyan kell az utalványokat nyilvántartani?
Részlet a válaszából: […] ...van a nem pontosan megfogalmazott kérdésben,amelyek ellentmondásossá teszik a kérdés egészét. Vegyük sorba!Egyértelmű, hogy az étkezési utalványok számlázottelőállítási költségét az igénybe vett szolgáltatások költségeként kellelszámolni. Az étkezési...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2007. január 11.

Könyvutalvány elszámolása

Kérdés: Könyv-kiskereskedelemmel foglalkozó kft. saját maga állít elő könyvutalványt, amelyet értékesít. Az utalvány, mint pénzt helyettesítő eszköz, nem tartozik az áfakörbe, így a róla kiállított számlában a kft. áfát nem számol fel. Hogyan kell az utalvány értékesítését, majd beváltását könyvelni? (Az utalvány csak a saját üzletben váltható be.)
Részlet a válaszából: […] ...választ néhány téves álláspont tisztázásával kell kezdeni.Az utalvány nem pénzt helyettesítő eszköz, az pénzre nem váltható át, annakigazolására szolgál, hogy annak átadója az utalványon feltüntetett összeget -az adott esetben – az utalvány...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2005. szeptember 1.

Üdülési csekk elszámolása

Kérdés: Hogyan kell elszámolni az adott és a kapott üdülési csekket?
Részlet a válaszából: […] ...kell bocsátani, hogy számviteli szempontból a bizonyos szolgáltatások és termékértékesítések ellenértékeként elfogadható utalványok (étkezési utalvány, üdülési csekk, utazási utalvány, vásárlási utalvány stb.) nem minősülnek csekknek, azaz pénzeszköznek...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. november 22.