Vendéglátás nyersanyagának nyilvántartása

Kérdés: A vendéglátóegységeinknél a felhasznált nyersanyagokat az árukészletek között tartjuk nyilván. Helyes-e gyakorlatunk? A különböző szakkönyvekben – e témában – egymástól teljesen eltérő álláspontokkal találkozunk.
Részlet a válaszából: […] ...rendszeres (szokásos) üzleti tevékenység keretében értékesítési céllal szereztek be, és ami a beszerzés és az értékesítés között változatlan állapotban marad (termék, göngyöleg, közvetített szolgáltatás), bár értéke változhat.Az új Szt....[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. október 25.

Kereskedelmi áruk nyilvántartása, könyvelése

Kérdés: Az árukat a beszerzéskor az elábéra könyveljük, és év végén egyszer leltározunk. Ez nagy összegek, mennyiségek esetén is lehetséges-e, szabályos-e? Kötelezhetnek-e a havi feladásra? Mi tartozik az áru kategóriába?
Részlet a válaszából: […] ...rendszeres (szokásos) üzleti tevékenység keretében értékesítési céllal szereztek be, és azok a beszerzés és az értékesítés között változatlan állapotban maradnak (áruk, göngyölegek, közvetített szolgáltatások), bár értékük változhat.A 255. kérdésre...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. június 28.

Saját termelésű készlet a saját boltban

Kérdés: A saját boltban kizárólag saját előállítású terméket árusítanak. Hogyan, milyen értéken kell azt kimutatni? És mi a teendő, ha az 2000. december 31-én már az árukészletben szerepelt?
Részlet a válaszából: […] ...saját termelésű készleteket a saját boltban is saját termelésű készletként (általában késztermékként) kell kimutatni. Ez érdemi változás 2000-hez képest, ezért részletesebb indokolást igényel.A 2000. december 31-ig hatályos régi Szt. 2. számú mellékletének 5....[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. február 22.