Anyagköltség vagy elábé

Kérdés: Az anyagköltség és az elábé fogalmának meghatározása gondot jelent a vendéglátásnál és a bolti kiskereskedelemben. Például a vendéglátásban a felszolgált, kimért ital, a fagylalt áru vagy anyag, a kiskereskedelemben a 15-20 dkg-onként értékesített felvágott áru vagy anyag? Fontos ez a helyi adóbevallás miatt is, mert városunkban más mértékkel adózik a kereskedelmi tevékenység, mint a vendéglátás, mint szolgáltató.
Részlet a válaszából: […] ...arra kell választ adni, hogy a vásárolt anyagot, árut felhasználták vagy értékesítették jellemzően változatlan formában.Amikor a vendéglátásban a vendég italt kér és kap, és az ital ellenértékét külön fizeti meg, akkor a vendéglátó az eladott ital...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2003. június 12.

Vendéglátás: üzemi konyha

Kérdés: Társaságoknál üzemi konyha működik. Üzleti partnereinket sok esetben az üzemi konyhában látjuk vendégül. A reprezentációval kapcsolatos áfát levonjuk. A szolgáltatott reprezentációról belső számlát készítünk, amely alapján a szolgáltatás értékét árbevételként számoljuk el a reprezentációs költségekkel szemben. A reprezentációs szolgáltatás után keletkezik-e áfafizetési kötelezettség?
Részlet a válaszából: […] ...veszik igénybe, és az általuk fizetett térítési díj nem fedezi az üzemi konyhán természetben nyújtott étkeztetés (az üzleti partnerek vendéglátásának költségeivel csökkentett) összes költségét, a különbözetet a következők szerint kell elszámolni:...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. augusztus 1.

Ételkészítés nyersanyagának elszámolása

Kérdés: Helyesen értelmezzük-e, hogy a vendéglátásban az ételkészítéshez felhasznált nyersanyagokat most is – mint korábban – az eladott áruk beszerzési értékeként és nem anyagköltségként kell elszámolni?
Részlet a válaszából: […] Helytelenül értelmezik az új Szt. előírásait!Az új Szt. 28. §-a (1) bekezdésének a) pontja szerinti előírásból egyértelműen következik, hogy az ételek előállításához felhasznált vásárolt anyagok nem minősülnek kereskedelmi árunak, hiszen azokat nem változatlan...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. március 14.

Vendéglátás nyersanyagának nyilvántartása

Kérdés: A vendéglátóegységeinknél a felhasznált nyersanyagokat az árukészletek között tartjuk nyilván. Helyes-e gyakorlatunk? A különböző szakkönyvekben – e témában – egymástól teljesen eltérő álláspontokkal találkozunk.
Részlet a válaszából: […] ...elszámolni, hanem anyagköltségként!)Téves az a minősítés, amelyik a végzett vendéglátó tevékenység alapján minősíti a vendéglátáshoz szükséges ételek elkészítéséhez felhasznált anyagokat árukészletnek. Ugyanígy helytelen árukészletnek tekinteni...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. október 25.